Social & Cultura

Purificatorul de aer – ce este și cum funcționează acest electrocasnic modern?

Purificatorul de aer - ce este și cum funcționează acest electrocasnic modern?

Mulți dintre noi suntem de părere că din moment ce pășim în interiorul locuinței suntem feriți de poluarea industrială și de cea auto. Avem o casă curată, cu miros plăcut de produse de curățenie, poate aprindem și niște bețișoare parfumate, crezând că respirăm un aer curat. Nimic mai neadevărat!

Medicii susțin că lumânările parfumate, bețișoarele, odorizantele de cameră și produsele de curățenie, precum și gătitul, sunt extrem de poluante. Iar dacă la acestea mai adăugăm și unul sau două animale de companie, precum și fumul de țigară sau praful, toate conduc la efecte nocive asupra stării de sănătate generală.

Pentru a elimina din aceste efecte, de mare ajutor este un purificator de aer. Așa cum îi spune și numele, acest aparat modern poate filtra aerul din încăpere, astfel încât să respirăm un aer mult mai oxigenat, curățat de particulele nocive din exterior.

Ce este purificatorul de aer?

Grație filtrului cu care acesta este înzestrat, aerul din interior ajunge să se purifice. Acest aparat funcționează precum o completare a ventilației naturale, acolo unde deschiderea geamurilor sau a ușilor nu este posibilă sau nu există alte sisteme de ventilație.

Un purificator de aer performant vine echipat cu filtru HEPA, care va acționa eficient asupra polenului, particulelor fine PM2,5 și PM10, VOC (compuși organici volatili), viruși și bacterii. Prin acțiunea lui se limitează difuzia reziduurilor nocive, a alergenilor sau chiar a elementelor virale; astfel, locuitorii se pot bucura de un aer pur, fără eventuale probleme respiratorii sau alergii.

Cum funcționează purificatorul de aer?

Cele mai moderne purificatoare de aer au un mecanism de funcționare extrem de simplu: atrag aerul la interior, îl filtrează și îl purifică, apoi îl emit înapoi în încăpere. Purificarea aerului se face în mai multe etape:

  • Purificatorul aspiră aerul ambiental pentru a capta particulele;
  • Aerul trece prin diverse filtre, astfel încât substanțele nocive și poluante să fie reținute.

Trebuie menționat că în funcție de performanța purificatorului de aer, acesta poate ”trata” diferite volume, în funcție de dimensiunea camerei. Pentru performanțe cât mai optime în spațiile mari, se recomandă amplasarea unui purificator în fiecare cameră.

Cum se alege purificatorul de aer?

Fiecare purificator de aer vine cu propriile-i performanțe și caracteristici tehnice. Pentru a face cea mai bună investiție este important să acorzi atenție criteriilor de mai jos; iar dacă nu știi de unde poți achiziționa purificatoare de cea mai bună calitate, consultă magazinul online, Rohnson.

Nivelul de filtrare

Există mai multe sisteme de filtrare; fiecare filtru are o acțiune precisă asupra unui anumit tip de poluant sau poluare. Prioritizează și ordonează poluanții cu probleme și alege cel mai potrivit dispozitiv adaptat nevoii tale prin verificarea eficacității fiecărui nivel de filtrare. Indiferent de modelul de purificator pe care dorești să-l achiziționezi, este important ca acesta să aibă certificare HEPA (High-Efficiency Particulate Arrestance), trebuind să filtreze minim 99.7% din particulele mai mari de 0.03 microni din aerul din încăpere.

Funcții disponibile

Una dintre cele mai utile funcții ale purificatorului de aer este timerul, care îți permite setarea timpului dorit, între 1 și 8 ore de funcționare. De asemenea, există și modele care au mod de noapte, când purificatorul devine mai silențios.

O altă funcție modernă este reglarea puterii de filtrare în funcție de nivelul de zgomot din încăpere și de calitatea aerului. Unele modele vin cu programe speciale pentru copii, care setează automat debitul de aer și puterea acestuia.

Nivelul de zgomot

Dat fiind faptul că purificatorul de aer funcționează constant, este important confortul auditiv. Pentru a funcționa corect, acesta trebuie pornit continuu și să nu te deranjeze în niciun moment al zilei.

Prețul

Prețul unui purificator de aer poate varia de la 500 la 2000 de lei, cu diferențe mari în ceea ce privește sistemul de filtrare, funcțiile, debitul de aer și aria de acoperire. Un model accesibil va avea doar funcțiile de filtrare de bază, cu cel mult două filtre; modelele performante sunt mai scumpe, dar asigură un control mai bun al alergiilor sau astmului, având un sistem complex de filtrare, cu debit de peste 230 mc/h.

Photo by James Forbes on Unsplash



Lasă un răspuns

Site creat de