Din Zona

Realitatea virtuală la Castelul Bánffy de la Bonțida

Castelul Bánffy Bonţida

Considerat cândva Versailles-ul Transilvaniei, castelul Bánffy de la Bonțida și-a pierdut gloria de altădată, ajungând în stare de ruină. Fundația Transilvania Trust din Cluj și partenerii săi au reușit să salveze castelul prin conservarea, restaurarea și revitalizarea ansamblului istoric. Printre proiectele derulate în anul 2015 se numără și proiectul Former glory, proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, care oferă un demers alternativ cunoașterii, păstrării și promovării patrimoniului cultural: realitatea virtuală. Realitatea virtuală va putea fi accesată gratuit de către vizitatori castelului, folosind telefoane mobile performante personale sau cele disponibile la castel.

Aplicația telefonică prezintă modelarea 3D a diferitelor etape istorice în corespondență cu situația actuală a clădirilor castelului. Se renaște astfel fosta Curte de Onoare cu galeria barocă de statui inspirate din Metamorfozele poetului latin, Publius Ovidius Naso, vechiul turn de intrare, demolat în anii 1820 pentru a întredeschide curtea renascentistă cu cea barocă, și aripa de vest a clădirii principale cu frumoasa fațadă neo-gotică.

Începând cu data de 16 noiembrie 2015 vizitatorii pot testa aplicația realizată, trăind experiența inedită a realității virtuale. Acesta este primul pas al unui proiect mai amplu de promovare a castelului Bánffy, folosind tehnologii noi.

 Lasă un răspuns

Site creat de