Felul în care izolezi o locuință se răsfrânge în mod inevitabil și asupra eficienței energetice a acesteia. Din acest motiv există reguli clare pe care trebuie să le respecți astfel încât izolația să fie eficientă, iar pe acestea le enumerăm în cele ce urmează.
Urmează întocmai recomandările auditului energetic
Auditul energetic reprezintă verificarea care este făcută asupra locuinței, cu ajutorul termografiei, care are rolul de a evidenția punțile termice ale acesteia. Este important de reținut faptul că în urma acestui audit sunt făcute unele recomandări de remediere a problemelor în ceea ce privește eficiența energetică a unei clădiri. Practic, în urma acestor verificări cel mai adesea se recomandă izolarea termică cu ajutorul materialelor izolatoare cu caracteristici foarte bune, cum ar fi vata minerală. Deși aceasta este considerată a fi un material scump, în realitate poți găsi preturi bune pentru vata minerala, iar cel mai important lucru este acela că vata minerală chiar are proprietatea de a acoperi nevoia de izolare a casei tale aproape pentru o viață.
Vata minerală este unul dintre cele mai eficiente materiale de izolare, care își păstrează caracteristicile neschimbate în timp și care are un coeficient de conductivitate termică foarte mic, de circa 0,033 W/mK. Vata minerală protejează foarte bine structurile și este și foarte ușor de montat, necesitând doar simple profile de aluminiu și prinderi care nu încarcă greutatea proprie a construcției. Este important să știi că vata minerală nu arde și nu se tasează și de asemenea, datorită densității, nu permite infiltrarea dăunătorilor în izolație.
Astfel, dacă în urma auditului ți se recomandă să instalezi o izolație termică din vată minerală (bazaltică sau de sticlă) este indicat să urmezi aceste specificații și să îți izolezi locuința astfel încât aceasta să poată fi încadrată în clase superioare de eficiență energetică.
Izolează corect punțile termice, fără goluri
Este foarte important ca izolațiile să fie pe cât posibil continue, lipsite de goluri. Spre exemplu, atunci când izolezi cu vată minerală, pentru a limita pierderile de căldură în zona îmbinărilor plăcilor sau a rulourilor, este folosită o bandă adezivă care să unească două plăci distincte.
În mod ideal izolația ar trebui să fie dispusă fără îmbinări, însă singurul material care poate face în prezent acest lucru este spuma poliuretanică. Totuși, aceasta are costuri foarte mari, atât pentru material cât și pentru manopera aferentă aplicării, așa că singura soluție rămâne încercarea de a uni materialele de izolare folosite cu ajutorul benzilor.
De asemenea, ar trebui să fii atent să nu lași goluri în structură și să acoperi foarte bine suprafețele, astfel încât să nu existe breșe în structura izolației. Aceste breșe vor constitui de fapt punți termice, adică zone prin care căldura se poate pierde cu ușurință în exterior.
Realizează curățarea substratului și reparațiile
Indiferent de tipul izolației alese, este foarte important să pregătești substratul pentru a avea succesul dorit. Un substrat care este prăfos nu va permite aderența adezivului și în consecință nici a sistemului de izolare. În același timp, un substrat care este lipsit de planeitate, care are găuri sau goluri, va determina realizarea unei izolații denivelate, inestetice și ineficiente.
De aceea se recomandă ca izolațiile să fie realizate de echipe profesioniste de specialiști, care cunosc detaliile de punere în operă a materialelor și micile secrete ale realizării unor izolații eficiente.
Pentru a nu cheltui foarte mulți bani pe manoperă și materiale, dar și pe reparații ulterioare este indicat să respecți aceste reguli astfel încât și casa ta să se poată bucura de avantajele unei izolări de calitate, nu uita că o casă izolată corect este o casă eficientă din punct de vedere energetic, iar acest lucru înseamnă facturi la întreținere mai mici și un plus de confort pentru tine.