Politic

Restaurantele din România vor fi obligate să ofere gratuit apă potabilă clienților

Restaurantele din România vor fi obligate să ofere gratuit apă potabilă clienților

Restaurantele, cantinele și serviciile de catering vor trebui să ofere clienților, în mod gratuit, apă potabilă din rețeaua de distribuție.

Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului nr.7/2023 privind calitatea apei destinată consumului uman a fost adoptat pe 19 martie 2024 de Camera Deputaților, cameră decizională în acest caz.

Legea, inițiată de Guvern, a fost adoptată de Senat în 20 martie 2023 și un an mai târziu de Camera Deputaților, scrie Digi24.ro.

La forma inițială a fost adăugat un amendament în Comisia pentru Sănătate și Familie, care prevedea furnizarea gratuită a apei potabile prin rețeaua de distribuție, pentru consumatorii din restaurant, cantine și servicii de catering.

Potrivit legii, se definește ca apă destinată consumului uman/apă potabilă — orice tip de apă, fie în starea sa inițială/naturală, fie după tratare, destinată băutului, gătitului, preparării alimentelor sau oricărui alt scop casnic atât în spații publice, cât și în spații private, indiferent de originea acesteia și indiferent dacă este furnizată dintr-o rețea de distribuție sau dintr -o cisternă ori este îmbuteliată în recipiente, inclusiv ape de izvor, precum și orice tip de apă folosită în orice unitate de tip alimentar pentru producerea, prelucrarea, conservarea sau comercializarea produselor sau substanțelor destinate consumului uman. Totodată, sistem de distribuție interioară reprezintă — totalitatea conductelor, fitingurilor și dispozitivelor instalate între robinetele folosite pentru apă potabilă și rețeaua de distribuție, atât în spații publice, cât și în spații private, în situația în care componentele sistemului de distribuție interioară nu constituie responsabilitatea furnizorului de apă, în conformitate cu legislația în vigoare; În același timp, furnizor de apă este definit drept entitate care furnizează apă destinată consumului uman, în calitate de producător și/sau distribuitor.

Proiectul de lege urmează să ajungă la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare.

sursa: Digi24.ro

Image by bublikhaus on FreepikLasă un răspuns

Site creat de