Din Zona

Romania intra in campania europeana „Spune DA energiei eoliene”

campanie energie eoliana romania

Sectorul energiei regenerabile din România lansează campania „Spune DA energiei eoliene”, prin care urmărește să informeze societatea românească despre beneficiile sociale, de mediu și economice ale energiei eoliene, precum și a celorlalte surse de energie regenerabilă. Campania face parte dintr-o amplă mișcare europeană, lansată anul trecut în Spania, la care au aderat deja Marea Britanie, Italia, Franța și Polonia. În România, campania este coordonată de PATRES – Organizația Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile.

Energia eoliană, alături de alte surse regenerabile de energie, precum cea solară, microhidroelectrică și biomasă, reprezintă cele mai performante  surse de energie: reduc nevoia de importuri de combustibili fosili, contribuie la scăderea dependenței energetice și nu emit în atmosferă CO2 sau alte gaze cu efect de seră.

Circa 18% din consumul de energie electrică al României provine din surse regenerabile, nepoluante. Energia eoliană reprezintă 11% din energia livrată în rețele de producătorii cu unități dispecerizabile, potrivit datelor Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) și Transelectrica.

Investițiile în sectorul regenerabilelor, o contribuție majoră având energia eoliană, au  redus prețul en-gros al energiei electrice cu cel puțin 66 lei/MWh, după cum reiese din Raportul anual al ANRE pe 2014 (disponibil aici).

Cu cele peste 85 de parcuri eoliene în funcțiune în România, sectorul energiei eoliene are un impact major asupra economiei, investițiile în energia eoliană totalizând peste 4,5 miliarde de euro.

Pentru a familiariza românii cu beneficiile importante aduse de energia eoliană, campania „Spune DA energiei eoliene” se concentrează în jurul platformei interactive http://www.yestowindpower.com/ro, adresată publicului larg. Pe lângă aflarea de informații avizate, cei care accesează platforma pot să-și prezinte punctele de vedere asupra unui conținut actualizat constant și care include rapoarte, video-uri și cercetări științifice.

În sprijinul lor vine și „Hipsterul energetic”, personajul din centrul campaniei

Campania a fost lansată în 2015, în Spania, de către Asociația Spaniolă de Energie Eoliană (AEE), cu sprijinul unor companii precum EDP Renováveis, Acciona, Bora Wind, Enercon, Gamesa, GES, GDES Wind, IM Future, Schaeffler Iberia, Siemens, Spares in Motion, Vestas și Zecsa, alături de asociațiile Aeolican, AEPA și EolicCat.

Organizaţia Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România – PATRES,  coordonatorul  campaniei „Spune DA energiei eoliene” în România și-a început activitatea în anul 2014. În momentul de față, din organizaţie fac parte 91 de companii, producători de energie din tot spectrul regenerabilelor – solar, eolian, hidro și biomasă – reprezentând companii care au la un loc o putere instalată de aproximativ 800 MW, cu investiții în domeniul energiei de aproximativ 1,2 miliarde de euro.

Mai multe informații despre PATRES: www.patres.org.

Mituri spulberate: câteva date

Energia eoliană este deja performantă din punct de vedere economic. Potrivit criteriilor stabilite de LCOE (Costul Mediu al Energiei), cele mai ieftine surse de energie sunt energia eoliană produsă pe uscat și energia hidroelectrică.

LCOE (Costul mediu de producere a energiei electrice) este folosit pentru a compara costuri unitare din diferite tehnologii, de-a lungul duratei de utilizare, prin ajustarea costurilor asociate cu piața ori tehnologia.Lasă un răspuns

Site creat de