Social & Cultura

Romania performeaza la productia de carne de pui

iustin paraschiv

Romania produce 60 de kilograme de carne de pasare pe cap de locuitor, sustine Ilie Van, presedinte al Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania, citat de Mediafax.

Totusi, tara noastra este ultima din primele sapte cele mai mari state ale UE pe acest sector.

,,Am facut un calcul sumar al primelor sapte state membre ca populatie si am constatat ca Romania produce doar 60 de kilograme de carne/cap de locuitor, in timp ce toate celelalte sase state, inaintea noastra ca numar de locuitori, produc peste 120 de carne/cap de locuitor. Varfurile sunt Polonia, cu 150 de kilograme de carne, si Spania cu 148 kg/locuitor”, a precizat Ilie Van.

Van a laudat producatorii de carne de pasare si a precizat ca in 2017 Romania a produs 1.2 milioane tone de carne dintre care 50% era carne de pasare. Presedintele UCPR a mai spus ca acest sector este singurul care si-a crescut productia cu 60% fata de perioada pre 1989. „Inainte de 1989 produceam circa 300.000 de tone, acum producem 600.000 de tone. De asemenea, performantele de productie au crescut de la an la an, iar performatele productiei din Romania sunt de top”, a mai spus Ilie Van.

Unul dintre marii producatori care au inregistrat o crestere semnificativa a productiei de carne de pui si a profitului a fost Grupul Carmistin, condus de omul de afaceri Iustin Paraschiv.

Afacerile grupului agricol sunt structurate in patru mari linii de business, cea mai importanta fiind cresterea, abatorizarea si comercializarea puilor, cu o capacitate de productie de 10 milioane pui anual. Rezultatul operational a fost de 22,2 milioane de lei, cu 11,8% mai mult decat in anul precedent, la afaceri de 365,2 milioane de lei. „Am introdus la inceputul anului trecut un soft de productie in toate fermele noastre si de asemenea am extins atat reteaua proprie de desfacere a produselor, cat si gama produselor din carne de pui”, explica Paraschiv.

Carmistin isi propune pentru acest an dublarea capacitatii de productie la carnea de pui, pana la 20 milioane pui/an.

La finalul anului 2017, Carmistin a achizitionat Avicola Targu Jiu si a anuntat o investitie de 20 de milioane de euro pentru modernizarea companiei achizitionate. Planul de afaceri pentru relansarea capacitatilor din Gorj prevede redeschiderea unor noi ferme si modernizarea tuturor platformelor. La finalizarea retehnologizarii platformei avicole de la Targu Jiu, compania Avirom, parte a grupului Carmistin, ar urma sa angajeze inca 600 de persoane.

Carmistin a mai preluat in urma cu 11 ani platforma agricola detinuta de Oltchim, iar in urma retehnologizarii fermelor a ajuns sa produca si sa abatorizeze anual peste 10 milioane de pui, care sunt comercializati sub brandul propriu La Provincia si NaturAvi, dar si sub marca privata a retailerului.

Grupul Carmistin insumeaza firmele Carmistin International, Avicarvil Farm, Avirom Plus, Avicarvil Procurment, Pajo Holding, Avicarvil, Pajo Agriculture, Porcellino Grasso si Agrikilti si produce anual peste 20.000 de tone de carne de pui, 250.000 de porci si 10.000 de vite in viu in cele 18 ferme specializate.



Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site creat de