Uncategorized

Romania trece, in aceasta noapte, la ora de vara

ora de vara

Romania trece in aceasta noapte la ora oficiala de vara, ora Europei Orientale. Astfel,  ora 3:00 va deveni ora 4:00. Prin trecerea la ora de vara, orarul Romaniei este corelat cu cel practicat in tarile membre ale Uniunii Europene si este valabil pentru perioada cuprinsa dintre ultima duminica a lunii martie si ultima duminica a lunii octombrie, respectiv 30 octombrie in acest an.

Duminica, 27 martie este cea mai scurta zi din an.  Pe continentul european, schimbarea se face în toate țările, cu excepția Islandei, Belarusului și Rusiei. Schimbarea, însă, nu este simultană în toate țările, din cauza diferenței de fus orar. În unele țări, trecerea se realizează în prima duminică a lunii aprilie, potrivit Agerpres.

Ora de vară a fost introdusă în România pentru prima dată în 1932. Până în anul 1939, a funcționat în fiecare an, între prima duminică din aprilie, ora 00,00 și prima duminică din octombrie, ora 1,00 (ora locale).

Din 1943, practica trecerii la ora de vară a fost suspendată. În anul 1979, România a semnat Convenția fusurilor orare iar în anul 1997, prin ordonanță guvernamentală, orarul de vară a fost corelat cu cel practicat în țările UE.

Prin introducerea orei de vară, s-a urmărit să se beneficieze cât mai mult de lumina naturală a Soarelui și să se reducă folosirii luminii artificiale.Lasă un răspuns

Site creat de