Social & Cultura

Rutina de skincare în funcție de particularitățile pielii tale

Rutina de skincare în funcție de particularitățile pielii tale

Pentru un ten impecabil și o stare de bine este nevoie de o rutină de skincare care trebuie să țină cont de tipul de ten și de particularitățile pielii. Alături de aceste îngrijiri, dieta echilibrată, un stil de viață sănătos, hidratarea corespunzătoare și odihna de calitate te vor ajuta să ai un ten fără imperfecțiuni. 

Indiferent de tipul de ten pe care îl ai, pentru a putea să-i acorzi îngrijirea de care are nevoie, nu trebuie să uiți că sunt câteva reguli simple peste care nu ai voie să treci. 

Odihna și hidratarea sunt esențiale pentru ca pielea să fie suplă, catifelată. Produsele utilizate pentru ten trebuie alese cu grijă, astfel încât să nu irite sau să încarce tenul. Calitatea trebuie să fie un criteriu important pentru a evita apariția unor situații neplăcute. 

Tipuri de ten

Ten uscat

La acest tip de ten se remarcă: pielea care se strânge, lipsa elasticității, liniile și ridurile fine extrem de bine evidențiate. Uneori pot să apară pete roșii, usturime și crăpături locale. 

Ten gras

Aspectul lucios al feței, uleios pe alocuri, caracterizează acest tip de ten. Punctele negre, coșurile și acneea sunt reprezentative pentru tenul gras. Sebumul nu dispare niciodată. 

Ten mixt

Persoanele cu acest tip de ten au zone cu piele uscată, dar și zone grase, la nivelul frunții, bărbiei, în jurul nasului, unde pielea lucește de grăsime. 

Ten sensibil

Mâncărimea, roșeața, zonele uscate, foarte deshidratate, care se descuamează, toate acestea sunt caracteristici ale unui ten sensibil. Unele persoane cu ten sensibil prezintă și afecțiuni dermatologice. Despre psoriazis, dermatite de contact, acnee severă și alte afecțiuni trebuie să vorbiți cu dermatologul pentru un tratament de specialitate. 

Ten normal

Acest tip de ten este fără imperfecțiuni, fără pori vizibili, cu aspect impecabil, de porțelan. 

Curățarea și îngrijirea tenului

Zilnic, dimineața și seara, tenul are nevoie de atenție. Demachierea trebuie făcută în fiecare seară, chiar dacă finalul zilei este obositor. Rutina trebuie repetată și dimineața, pentru a elimina impuritățile acumulate pe ten în timpul somnului. Cunoașterea tipului de ten înseamnă utilizarea produselor de demachiere și tonifiere corespunzătoare pielii tale. Tonifierea trebuie urmată mereu de hidratarea pielii cu o cremă în concordanță cu particularitățile pielii tale.

Curățarea tenului uscat și a celui sensibil trebuie făcută numai cu produse speciale, care nu conțin alcool și care au efect de calmare a pielii, așa cum sunt cele din categoria dermatocosmetice. Loțiunea tonică și crema trebuie să fie din aceeași gamă pentru obținerea efectului dorit, dar și pentru ca pielea să fie sănătoasă. 

Pentru ten gras, recomandarea este ca produsele de curățare, tonifiere și hidratare să nu aibă uleiuri, pentru a nu accentua efectul de luciu la nivelul feței. Crema pentru tenul gras este mai ușoară decât cea pentru ten sensibil sau pentru ten normal. 

Extra sfat: poți utiliza ocazional, o dată pe săptămână sau bilunar, o mască care să fie adecvată tipului tău de ten, pentru o eliminare eficientă a celulelor moarte de la suprafața pielii. 

Atenție și prevenție 

La primele semne de suferință ale tenului folosește produsele de curățare și îngrijire fără parfum, iar dacă problemele continuă, consultă neapărat medicul specialist. Un tratament aplicat la timp va duce la restabilirea echilibrului pielii. 

Extra sfat: introducerea unui produs nou poate să însemne apariția unei sensibilități sau înroșiri a pielii. 

Odată cu schimbarea produselor utilizate ar fi bine să regândești și dieta zilnică. Suntem ceea ce mâncăm, iar alimentele picante, foarte procesate și zaharurile nu au o acțiune benefică asupra pielii. 

În același timp este bine să faci o programare și un consult periodic la dermatolog, prevenția este importantă, iar pielea oferă indicii importante pentru specialist. Astfel vei afla dacă pielea ta se simte bine, este tratată corespunzător sau are nevoie de îngrijire specială. 

Pe lângă îngrijirea zilnică, tenul are nevoie de cremă cu factor de protecție împotriva razelor soarelui, dar și pentru a evita îmbătrânirea prematură. 

Imperfecțiunile pielii sunt inestetice. Interesul pentru îngrijirea pielii a început să fie tot mai mare, iar rutina de skincare trebuie făcută ținând cont de particularitățile tenului și de problemele cu care se confruntă. Când pielea suferă, consultația de urgență la dermatolog trebuie să fie o prioritate. 

Photo by Andrea Piacquadio from PexelsLasă un răspuns

Site creat de