Munca sedentară și orele prelungite petrecute în fața calculatorului sunt o constantă nu doar în cazul angajaților, cât și al antreprenorilor, managerilor și chiar freelancerilor. Volumul de muncă a crescut, astfel că pauzele pe care ni le luăm sunt tot mai rare.
Dornici de productivitate omitem cât de mult ne afectează sedentarismul din punct de vedere al sănătății – ne plângem de dureri de spate, tensiune musculară, oboseala ochilor și stres psihic, efecte care în timp ne vor diminua atât performanța profesională, cât și calitatea vieții personale.
Pe măsură ce tehnologia a revoluționat cam toate domeniile vieții noastre, nici mobilierul de birou nu a rămas la fel. În trecut, scaunele de birou erau piese de mobilier destinate doar funcționalității, dar astăzi au capacitatea de a ne susține sănătatea și bunăstarea.
Poate cel mai bun exemplu sunt scaunele directoriale cu funcție de masaj, piese de mobilier care au stârnit curiozitatea celor care își petrec întreaga zi la birou. Dincolo de susținerea excelentă pentru spate și gât, acestea combat tensiunea și stresul prin masaj, astfel încât să rămâi productiv și concentrat la task-urile zilnice.
Ergonomia – cum ne impactează starea sănătate?
Primul beneficiu major al scaunelor ergonomice este că au capacitatea de a susține coloana vertebrală corect, au suport lombar ajustabil și care susține curbura naturală a coloanei. Astfel se previne compresia discurilor intervertebrale, răspunzătoare pentru durerile intense și hernia de disc.
Scaunele ergonomice sunt complet ajustabile – brațele, înălțimea reglabilă și posibilitatea de a ajusta unghiul spătarului sunt doar câteva dintre caracteristicile care permit adaptarea scaunului la conformația corpului și la tipul de activitate desfășurată.
De asemenea, scaunele ergonomice contribuie și la îmbunătățirea circulației sângelui. În multe cazuri, statul prelungit într-o poziție incomodă poate afecta circulația, în special în zona picioarelor, provocând edeme și senzație de amorțeală. Un scaun ergonomic bine proiectat permite utilizatorului să regleze înălțimea pentru a menține picioarele într-o poziție confortabilă, cu genunchii îndoiți la un unghi de 90 de grade și picioarele sprijinite ferm pe podea sau pe un suport special. Această poziție promovează o circulație sanguină sănătoasă și previne apariția varicelor sau a altor afecțiuni legate de stagnarea sângelui în membrele inferioare.
Relaxare în timpul muncii: cum funcționează scaunul cu masaj?
Un aspect important pe care trebuie să-l luăm în considerare este cum funcționează scaunul directorial cu masaj. De obicei, acesta vine echipat cu un sistem electric de vibrații sau role care masează diferite zone ale corpului, în funcție de preferințele utilizatorului. Majoritatea modelelor permit reglarea intensității și zonei de masaj în funcție de nevoile fiecăruia. Astfel, în timpul unei ședințe lungi sau a unei sesiuni de lucru intens, utilizatorul poate activa funcția de masaj pentru a-și relaxa mușchii fără a fi nevoit să părăsească biroul.
Vibrațiile stimulează circulația sângelui și relaxează mușchii încordați, oferind senzația de relaxare imediată. Un avantaj al acestui tip de masaj este că intensitatea poate fi reglată în funcție de preferințele utilizatorului, iar în multe cazuri, scaunul permite selectarea zonelor corpului care urmează să fie masate.
O altă tehnologie utilizată în scaunele cu masaj este masajul cu role, care imită mai îndeaproape mișcările mâinilor unui terapeut de masaj. Aceste role se deplasează pe suprafața spătarului scaunului și își arată eficiența în eliberarea tensiunii din mușchii adânci și relaxarea zonei lombare, cea mai afectată de statul prelungit într-o poziție fixă.
Pe lângă funcția de bază a masajului, multe scaune directoriale de la Top Scaune prevăzute cu masaj au și opțiunea de încălzire a spătarului. Această caracteristică este de ajutor în cazul persoanelor care suferă de dureri lombare sau rigiditate musculară, deoarece căldura aplicată direct pe spate contribuie la relaxarea mai rapidă a mușchilor și la reducerea durerii.
Image by freepik