Uncategorized

Sculptorul clujean Ernő Bartha a ajuns acasă din pelerinajul de 100 zile: Vlaha – Londra

Ceske Budeiovice

Sculptorul clujean Ernő Bartha, împreună cu regizorul  Ildikó Bács, au ajuns acasă din pelerinajul de 100 de zile (2025 km), făcut din Vlaha până la Londra, din dragostea pentru artă, libertate şi dreptate. Mâine, 17 noiembrie, de la ora 20, toţi cei interesaţi să le întâlnească sunt invitaţi în Casa Tranzit (str. Bariţiu nr. 16, Cluj-Napoca). Evenimentul are loc în colaborare cu TVR şi Radio Cluj. Moderatorul evenimentului este Pákai Enikő (redactor şef TVR Cluj) şi Vasile Hotea-Fernezan (producător şi realizator TVR).

În 2012 Ernő Bartha a reprezentat România cu proiectul Nature in the City la Olimpiada Culturală din Londra, care a acompaniat Jocurile Olimpice din acelasi an. Proiectul a fost câştigător în cadrul unei competiţii artistice organizate de Institutul Cultural Român cu ocazia acelor evenimente. Au fost selectate 3 sculpturi care au fost amplasate în Victoria Park (Bird, Skyscraper) şi în London Pleasure Gardens (Time Spiral).

Pelerinajul artistului Ernő Bartha a pornit din pricină că cele două sculpturi din Victoria Park timp de 3 ani nu au primit inscripţie cu numele artistului, titlul lucrărilor sau proiectul, prin care au ajuns acolo, plăcuţele fiind puse numai după pleacrea artistului în acest pelerinaj. Sculptura din London Pleasure Gardens (Spirala Timpului) a fost expusă doar pentru o săptămână, parcul întrând în faliment imediat după deschiderea Jocurilor Olimpice şi astfel lucrarea rămânând prizoniera parcului închis publicului. Organizatorul acestor evenimente a fost ICR Londra, artistul neavând nici un fel de legatură directă cu cele două instituţii abilitate să remedieze aceste lipsuri şi probleme. Ernő Bartha a cesionat drepturile asupra celor 3 lucrări către ICR Londra pentru o perioadă de 1 an si jumătate, cesiunea încheindu-se la începutul anului 2014.

După 3 ani de discuţii intense purtate cu ICR Londra, demersul său de a fi amplasate plăcute pentru cele două lucrări din Victoria Park şi despre soarta lucrării din London Pleasure Gardens, a rămas fără finalitate. Mai mult decât atât, pe parcursul pelerinajului, artistul a aflat întâmplător, că lucrarea din London Pleasure Gardens, Spirala Timpului, a participat la o licitaţie în iulie 2014, la care a fost vândută, fără ca artistul să fie înştiinţat de acest lucru. Astfel lucrarea Spirala Timpului nu se mai află în parcul London Peasure Gardens. Artistul a fost nevoit să apeleze la ajutorul unor avocaţi din Marea Britanie pentru rezolvarea situaţiei.

Pe 2 octombrie cei doi au fost invitaţi la Haga, unde artistul a avut o conferinţă şi o discuţie liberă, organizată de Mirrors of România. În Olanda, în urmă evenimentului, s-a realizat un interviu cu România Cultural.

La Bruxelles, pe 12 octombrie, cei doi artişti au fost invitaţi să se oprească în faţa Parlamentului European, unde câţiva parlamentari l-au aşteptat pentru a-şi arăta susţinerea.  În Parlamentul European au ţinut o conferință de presă cu ajutorul europarlamentarului Sogor Csaba.

Mai multe informaţii despre drumul lor puteţi afla în cadrul evenimentului de mâine, 17 noiembrie, ora 20, la Casa Tranzit.Lasă un răspuns

Site creat de