Uncategorized

Se deschide Satul Medieval de pe strada Potaissa din Cluj

Sat medieval Potaissa

Muzeul Emese Park din Ungaria oferă şi anul acesta un program de trei zile (21-23 august), cu ocazia Zilelor Culturale Maghiare. Evenimentele se vor desfăşura pe strada Potaissa, a cărei denumire istorică este Strada Deţinuţilor.

Păstrarea moştenirii istorice, materiale şi spirituale a Evului Mediu, precum şi evocarea acelor timpuri sub forma şi prin intermediul unor modele funcţionale, „vii” constituie obiectivul fundaţiei Őskultúra Alapítvány, care se ocupă de reconstituirea modului de viaţă medieval. Őskultúra Alapítvány este, totodată, operatorul muzeului Emese Park. Fundaţia şi muzeul vor recrea atmosfera Evului Mediu pe strada Deţinuţilor prin prezentarea unor obiecte, cum ar fi căruţele de epocă, corturile construite cu tehnicile meşteşugăreşti ale vremii, cuşca infamiei, butucii din lemn, corturile cavalereşti, catapultele şi balistele, scuturile şi alte elemente de decor. Copiii se vor putea bucura de un carusel din lemn prevăzut cu coşuri din nuiele, ca precursoare ale scaunelor moderne.

Pe parcursul celor trei zile, publicul interesat va avea ocazia să se familiarizeze cu personajele, obiectele şi situaţiile specifice ale lumii medievale. Cavalerii şi soldaţii care apărau fortificaţiile vremii se vor confrunta în arena din faţa tribunei, pentru a afla cine este războinicul mai bun şi cine posedă arme mai performante. Muzicanţii şi menestrelii vor încânta audienţa interpretând acorduri medievale sau de muzică populară, iar membrii mai curajoşi ai publicului vor putea participa la jocuri ale vremii sau îşi vor putea testa aptitudinile achitându-se de diverse sarcini care necesită iscusinţă. Cei prezenți vor putea exersa tirul cu arcul şi se vor putea familiariza cu deprinderile meşteşugarilor medievali, având chiar şi oportunitatea de a le încerca la standurile meşterilor moderni care vor prezenta secretele breslei de odinioară. Aventurierii se vor putea fotografia în cuşca infamiei sau puşi pe butuci, ori purtând costume medievale.

Regele Matei Corvin, căruia îi plăcea să se amestece deghizat în mulţime, va fi simbolizat de un manechin uriaş, care se va îmbrăca zilnic de două ori în straie regale şi va defila pe muzică, însoţit de purtători de torţe, între această stradă medievală şi piaţa centrală a oraşului (azi, Piaţa Unirii). Cortegiul va fi format din comedianţi pe picioroange, toboşari îmbrăcaţi în port medieval, muzicanţi cu fluiere turceşti (precursorul taragotului) sau cobze şi susţinători cu torţe. Ei vor defila până în faţa scenei principale, unde vor saluta, interpretând dansuri, mulţimea şi pe regele Matei.

Tocăniță de vită sură ungurească și frecăței de Hortobágy

Tot pe strada Potaissa, vineri, 21 august, înainte de prânz, bucătarii vor începe prepararea unei tocănițe din carne de vită sură ungurească și frecăței de Hortobágy. Demostrația de gătit va fi urmată de o degustare. Evenimentul gastronomic, la care va participa activ și maestrul bucătar Barabás Zoltán, vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale Ungare de Gastronomie, face parte din programul Cortului de Turism al Ungariei. Acesta va găzdui, pe strada Kogălniceanu, și degustări de produse tradiționale ungurești – de la cârnați de Gyula la pălincă ori gem de prune din Bereg – precum și diverse activități interactive.



Lasă un răspuns

Site creat de