Liceu, Important

Se schimbă programa școlară. Dar ce facem cu pregătirea pentru piața muncii?

se schimba programa scolara

Majoritatea studenților din România nu sunt pregătiți pentru primul loc de muncă, iar prăpastia dintre sistemul educațional și piața muncii se adâncește tot mai tare.

112 studenți și 60 de profesori din toată țara s-au pregătit 100% practic pentru primul loc de muncă în cel mai complex program de #EducatieAltfel din România: FUTURE – Construiește cu pasiune, ediția BCR.

Timp de 6 luni, studenții din anii terminali au avut parte de 9 sesiuni de tranining practice cu accent pe: înțelegerea pieței muncii, găsirea punctelor forte, construirea unui CV, simulări de interviu de angajare și dezvoltarea competențelor soft căutate azi de angajatori. Mai mult, aceștia au avut parte și de sesiuni individuale de orientare în carieră pentru a lua decizia legată de angajare cât mai conștient.

 „Un sfat, o înțelegere, o îndrumare, poate salva mult timp. Nu există un îndrumar general al studenților unde să fie scris pas cu pas de ce să nu te angajezi acolo și ce să faci dacă ai nimerit într-o problemă la job.” – declară Emilia, participantă în programul FUTURE și studentă în anul terminal la București. Emilia a participat în programul FUTURE ediția BCR unde s-a pregătit practic pentru primul loc de muncă și a coordonat pentru prima dată propria echipă de 20 de membri la Concursul de Soluții organizat în cadrul programului.

Studenții au nevoie de ghidare practică. Dar cine să o ofere?

Programele ce facilitează contactul studenților cu piața muncii într-un mod realist înainte ca ei să se angajeze sunt vitale pentru a avea studenți ce devin angajați responsabili începând cu primul loc de muncă. „Studenții au nevoie de ghidare și mentorat în ceea ce înseamnă alegerile importante în cariera lor, au nevoie să învețe – dincolo de teorie – ce înseamnă responsabilitate și ce înseamnă cu adevărat un loc de muncă potrivit pentru competențele lor.” continuă Mădălina Hodorog, co-fondatorul programului FUTURE aflat la ediția 5 organizată alături de Banca Comercială Română.

În fiecare an, studenții care ni se alătură în programele de internship trec, mai întâi, printr-un program de cunoaștere de sine, o serie de workshopuri care pun accent pe soft skills, pentru a căpăta încredere în propriile forțe și a afla ce le place cu adevărat într-un job. Abia apoi îi integrăm încet-încet în ceea ce înseamnă să lucrezi la noi. Prin FUTURE am avut ocazia să facem asta din timp, înainte ca studenții să ne devină colegi” declară Simona Ciora, Head of Recruitment& Develipment la BCR.

„Consider că aceasta este nevoia cea mai mare pe care facultatea nu reușește s-o acopere. Ea ne pune la dispoziție tot ce avem nevoie, studentul trebuie doar să vină cu dorința de a învăța, însă nu știm cum să ne valorificăm aceste competențe dobândite și să arătăm adevăratul potențial pe care îl avem.” încheie Delia, studentă participant în care programului FUTURE ediția BCR.

Profesorii universitari au participat și ei la sesiuni. De ce?

Programul FUTURE este primul program care aduce împreună, în aceleași sesiuni studenți – profesori universitari – angajatorii BCR. „Totul este 100% practic. De aceea, profesorii participă și ei alături de studenți și angajatori la sesiunile de training. Profesorii universitari văd practic metodele de predare folosite pe parcursul sesiunilor de training, observă clar reacția studenților și văd efectul metodelor de predare pe care le folosim. Mai mult, profesorii au avut parte de sesiuni dedicate cu angajatorii BCR pentru a găsi punți de colaborare între educație și piața muncii și s-au perfecționat în metode noi de predare” continuă Mădălina Hodorog care este și cadru didactic asociat în cadrul Universității Babeș-Bolyai, trainer și consultant cu 9 ani experiență. 

„FUTURE mi-a schimbat total percepția legată de educația. Predau de 20 de ani și după această experiență am început să duc noi metode de predare la cursurile cu studenții mei. Totul este diferit, cu mai multă energie și implicare” declară unul dintre profesorii universitari, conferențiari la una dintre cele mai prestigioase universități din România.



Lasă un răspuns

Site creat de