IT, Important

Sfaturi împotriva fraudelor online

sloturi online

Securitatea cibernetică reprezintă o provocare specifică timpului prezent, în contextul în care, o bună parte din viața noastră s-a mutat online (muncim online, învățăm online, facem cumpărături online, urmărim filme, ori ascultăm muzica preferată etc.).

Acest lucru a fost accelerat și de noua provocare din domeniul sănătății publice, mai exact pandemia de Covid.

Luând în considerare timpul scurt în care s-au petrecut toate aceste lucruri, s-ar putea să nu fim încă suficient de pregătiți, pentru a înregistra doar experiențe plăcute online.

Trebuie să fim conștienți de faptul că, pentru infractori, internetul nu reprezintă decât un spațiu nou, unde să-și pună în practică scenariile infracționale, în mod evident pentru a-și crește profiturile ilicite.

Atacatorii profită de vulnerabilitățile și neatenția utilizatorilor, speculând totodată și lipsa informării adecvate a acestora.

Principalul tip de incident, conform datelor prezentate de Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică, este reprezentat de tentativele de fraudă la care suntem expuși zilnic, pe diferite canale de comunicare – de la email, social media, la sms sau chiar apeluri telefonice.

În cele ce urmează, vă prezentăm o metodă de fraudă –phishing-ul, prin care se încearcă obținerea ilegală de date personale de identificare și autentificare sau accesare a unor website-uri.

Cum procedează?

Atacatorii îți trimit un email, prin care te induc în eroare, pentru a-ți divulga date personale, de tipul: CNP, numere de card, coduri pin, date pe care le folosesc ulterior pentru sustragerea de bani.

Mesajele par foarte credibile și par a veni din partea unor companii foarte cunoscute (spre exemplu – de telefonie, instituții bancare, magazine etc).

Momeala aruncată poate fi un câștig nesperat, defecțiuni/erori tehnice ce pot fi remediate prin reintroducerea datelor personale etc. Odată înghițită momeala, te poți trezi cu conturile goale!

Pași de urmat pentru o navigare în siguranță pe internet:

  • Fii foarte atent la mesajele care solicită trimiterea de date personale!
  • Ține minte: nici o bancă, nici un magazine, nici o companie nu solicită prin email astfel de date!
  • Verifică de două ori înainte de a da click pe link-uri sau a deschide atașamente!
  • Fii atent la orice pare a fi neobișnuit!
  • Ține minte: detaliile cardului nu se folosesc niciodată, atunci când primim bani! Pentru a primi bani e nevoie doar de contul bancar!!!!

Ce trebuie să știi?

  • Internetul este un spațiu public!
  • Identitatea construită online, poate fi total diferită de adevărata identitate!
  • Intențiile afișate online, pot fi total diferite de cele adevărate!
  • Există un număr unic de semnalare a incidentelor de securitate cibernetică: 1911, specialiștii din cadrul Directoratului Național de Securitate Cibernetică îți vor oferi sprijin, în timp real, pentru a evita căderea în capcanele/plasele infractorilor cibernetici!
  • Accesează sigurantaonline.ro, platformă lansată de Poliția Română, Directoratul Național de Securitate Cibernetică și Asociația Română a Băncilor, Poți afla multe lucruri utile despre o navigare sigură, îți poți măsura nivelul de educație cybersecurity etc.


Lasă un răspuns

Site creat de