Din Oras, Important, Social & Cultura

Sfaturi pentru evitarea aglomerației în Cluj-Napoca

cand se face metrou la cluj

Traficul infernal ne dă bătăi de cap tot mai des în ultima perioada și din păcate devine un stres cotidian tot mai accentuat. Nu de puține ori suntem puși în situația de a pleca la o întâlnire sau la muncă cu mult timp înainte, doar pentru a ne asigura că vom ajunge la timp.

Din cauza numărului mare de autovehicule (aproximativ 200.000 de mașini) care circulă în orașul nostru, în Cluj-Napoca, întâlnim frecvent blocaje în trafic. De asemenea, accidentele, lucrările la carosabil sau vremea ploioasă pot reprezenta și ele un factor foarte important care îngreunează traficul. Chiar și zilele toride în care preferăm cu toții să ne răcorim în propria mașină și nu în autobuzele care circulă pentru transportul în comun sunt un chin.

Tocmai de aceea ne-am gândit să îți oferim o serie de sfaturi pentru a putea evita această problemă:

  • Folosește rutele alternative

Deși de multe ori nu suntem foarte încântați de faptul că trebuie să alegem o rută alternativă care presupune un număr mai mare de kilometri, această opțiune ne poate salva de cozile interminabile de la semafor. Alegând rutele alternative poți reduce considerabil timpul petrecut la volan și de ce nu, poți chiar să te bucuri de o alta priveliște, diferită față de cea pe care o alegeai în mod normal.

  • Călătorește cu mijloacele de transport publice

Cea mai bună variantă pentru evitarea aglomerației o reprezintă în continuare transportul în comun. Alegând să circuli cu autobuzul, tramvaiul sau troleul, reușești să economisești nu doar timp ci și bani și energie. Folosește acest timp într-un mod plăcut și alege să te relaxezi citind până la destinație.

bus 690508 1280

  • Evită orele de vârf

Orele de vârf s-au transformat în ultimul timp în „perioade de vârf”, nu-i așa? Fie că este vorba de începutul zilei, de perioada din timpul prânzului sau de partea a doua a zilei, întâlnim foarte des blocaje în trafic din cauza numărului mare de maşini.

Evitând aceste perioade, vei economisi timp şi vei fi cu siguranţa mai productiv. Dacă beneficiezi de un program flexibil la muncă, alege să mergi la birou atunci când traficul nu reprezintă o problemă. Cu siguranţa vei prefera să fii la birou decât să fii blocat în trafic.

  • Folosește-te de tehnologie

Aplicaţiile de pe telefoanele mobile sau tablete sunt o idee genială! Există numeroase aplicaţii care te informează atunci când ruta aleasă de tine este supraaglomerată.

Iată câteva sugestii de astfel de aplicaţii: Waze, Mobil Team, Google Maps. Poţi opta şi pentru acele aplicaţii care înlocuiesc clasicele walkie-talkie-uri şi care te ajută să comunici cu colegii din trafic.

hand 1839105 1280

  • Alege să conduci prudent

Imaginează-ţi cât de interesant ar fi dacă după o oră de stat în trafic, ai ieşi cu maşina şifonată, doar pentru că ţi-ai pierdut răbdarea. Alege să conduci prudent, să respecţi regulile de circulaţie şi colegii din trafic, să acorzi prioritate pietonilor şi să conduci cu o viteză constantă şi relativ redusă. Nu doar maşina ta îţi va fi recunoscătoare ci şi natura, deoarece vei evita eliberarea unei cantităţi mai mari de noxe.

  • Foloseşte mijloacele proprii de transport

Bicicleta, rolele, skateboard-ul sau chiar trotineta sunt opţiuni foarte isteţe care te vor ajuta să ajungi mult mai repede la destinaţie şi care te vor relaxa. Atunci când distanţele sunt mult prea mari, poţi folosi transportul în comun, după care îți vei relua drumul cu bicicleta, rolele etc.

Oraşul nostru pune la dispoziţia clujenilor şi nu numai, opţiunea Cluj Bike prin care poţi închiria gratuit, timp de o oră, biciclete cu care să te deplasezi în orice colţ al oraşului. În cazul în care nu vei înapoia bicicleta în acest înterval de timp, vei plăti o taxă sumplimentară.

Harta staţiilor Cluj Bike se poate consulta aici: http://portal​.clujbike.eu/ Momentan, în oraş există peste 45 de astfel de staţii de biciclete.

În ciuda faptului că sunt momente în care nu poţi evita blocajele din trafic, este foarte important să te pregăteşti şi să ai mereu o a doua opţiune pentru a salva puţin din timpul tău de zi cu zi.

Drum bun şi multă răbdare!

 Lasă un răspuns

Site creat de