Din Zona

Sfaturi și recomandări pentru cultura grâului

Sfaturi și recomandări pentru cultura grâului

Grâul este un aliment esențial pentru populația lumii, asigurând cca 20% din totalul caloriilor consumate de om. Pe lângă faptul că are utilizări multiple în numeroase industrii, cultivarea acestei cereale poate fi mecanizată complet. Boabele de grâu sunt ușor de conservat și transportat, iar planta crește bine în zone cu climate diferite, după recoltare putând fi semănată, în locul ei, orice altă cultură agricolă. E de înțeles de ce numeroși fermieri se orientează către cultivarea grâului, însă recoltele productive și de calitate se obțin urmând o serie de recomandări. 

Redăm mai jos principalele sfaturi legate de nivelul optim de umiditate, caracteristicile și lucrările solului, fertilizare și combaterea buruienilor, bolilor și dăunătorilor grâului.

Asigură umiditatea necesară prin irigații

În întreaga sa perioadă de vegetație, grâul are nevoie de 3.500-4.500 m3/ha. Aproximativ 70-75% din această cantitate este acoperită prin precipitații. Fermierii completează restul prin două udări:

  • De toamnă, dacă nu se poate ara solul din cauza uscăciunii sau dacă nu se poate pregăti patul germinativ.
  • De primăvară, în lunile mai și iunie, în funcție de apa acumulată în sol și de cantitatea de precipitații. Se mai poate aplica o udare în luna aprilie, dacă iarna și începutul primăverii au fost sărace în precipitații.

Cultivă grâul pe solurile adecvate

Grâul nu trebuie cultivat pe terenurile unde apa stagnează sau se ridică nivelul apei freatice în zona rădăcinilor, deoarece aceasta poate duce la distrugerea culturii. De asemenea, este necesar să se evite solurile prea permeabile, prea acide sau prea alcaline. Solurile bune pentru cultivarea grâului sunt cele lutoase, care pot reține apa, cernoziomurile și solurile brun-roșcate. Dacă se extinde cultura și pe soluri puțin favorabile, acestea trebuie tratate și afânate corespunzător.   

Practică rotația culturilor

Pentru grâul de toamnă se recomandă plantele premergătoare cu recoltare timpurie, care lasă timp solului să acumuleze apă și nitrați și să încorporeze resturile vegetale rezultate în urma distrugerii buruienilor. De asemenea, se evită semănatul grâului pe terenuri infestate cu Fusarium, precum și după culturi care lasă solul sărac și uscat. Culturile premergătoare optime includ mazărea, fasolea, rapița, soia, sfecla de zahăr sau pentru furaj, cartoful de toamnă, porumbul din hibrizi cu perioadă scurtă de vegetație.  Monocultura se poate practica maximum 2 ani.

Fertilizează grâul cu azot

Fertilizarea grâului trebuie să țină cont atât de cantitatea de azot din sol, cât și de nevoile culturii. Grâul are nevoie de azot pentru a forma plante viguroase și sănătoase, însă excesul poate duce la un consum prea mare de apă, degenerarea și căderea culturilor. De aceea, doza de azot trebuie să fie stabilită în funcție de cerințele plantelor, cantitatea de azot din sol, mobilitatea sa și pericolul deplasării în adâncime, odată cu apa din precipitații. Pentru a se asigura acest lucru, se foloseşte îngrăşământ foliar pentru cereale cu azot. Acesta oferă plantelor de grâu nutriția necesară cu efect imediat și pe termen lung, fără să ducă la „arderea” culturii. 

Pregătește corect solul

Se recomandă dezmiriștirea la cel mult 2 zile după recoltare, apoi o arătură la 20-22 cm adâncime. Aceasta trebuie făcută cât mai repede pentru a evita infestarea cu buruieni. Următoarea etapă este pregătirea patului germinativ folosind grapa. 

Luptă împotriva bolilor și dăunătorilor

Sămânța trebuie tratată înainte de semănat pentru a preveni infestarea cu insecte și boli. Plantarea nu ar trebui făcută pe terenuri care au mai fost infestate în trecut, pentru a preîntâmpina răspândirea bolilor. Pentru combaterea insectelor și dăunătorilor, se recomandă tratamentele cu insecticide, aplicate înainte de însămânțare și/sau după efectuarea lucrărilor solului. Bolile se combat atât prin metode preventive, precum asolamentul, cât și curative. 

Combate buruienile

Prezența plantelor nedorite în culturile de grâu poate provoca pierderi mari din recoltă, prin concurența acestora cu grâul pentru lumina, apa și nutrienții din sol. Se recomandă, pentru combaterea buruienilor, atât rotația culturilor, lucrările solului și semănatul la epocă potrivită, cât și tratamentele fitosanitare. 

Pentru recolte de calitate, fermierii trebuie să acorde o atenție specială cerințelor specifice ale plantei față de umiditate și sol, să practice corect rotația culturilor, să ofere nutriția corespunzătoare prin fertilizare și să ofere îngrjirea necesară culturilor de grâu prin lucrări adecvate ale solului, prevenirea bolilor și dăunătorilor și combaterea buruienilor. 

Sursa: 

Axinte, Mihail. Fitotehnie. Vol. I, Iași, Editura „Ion Ionescu de la Brad”, 2006.



Lasă un răspuns

Site creat de