Sport

Sfaturi și recomandări pentru o vară plină de energie și vitalitate

Sfaturi și recomandări pentru o vară plină de energie și vitalitate

Majoritatea persoanelor iubesc sezonul cald, în primul rând deoarece este perioadă de concedii, iar în al doilea rând, deoarece este asociat cu nisip și mare. Cu toate acestea, pe lângă bucuriile pe care ni le aduc cele trei luni de vară, primim la pachet și câteva senzații mai puțin plăcute: deshidratare, stări de moleșeală, arsuri solare, dureri de cap, etc. 

Asta nu înseamnă că nu trebuie să profiți la maximul de căldura soarelui, ci doar că trebuie să respecți câteva reguli simple, care să îți protejeze pielea și să îți ofere energia de care ai nevoie. 

Dacă și tu simți că îți dorești un boost de energie și vitalitate în această vară, iată care sunt principalele recomandări de care trebuie să ții cont: 

  1. Poartă haine lejere, realizate din materiale naturale

Căldura verii ne face să renunțăm la hainele groase, de iarnă și să revenim la o ținută mult mai ușoară. Formată din rochițe lejere, cămăși răcoroase și pantaloni din in, garderoba de vară trebuie să aibă la bază materiale naturale, care lasă pielea să respire și țin transpirația departe de corp. De asemenea, hainele au rolul de a proteja pielea de acțiunea nocivă a razelor UV. Optează întotdeauna pentru bumbac, in sau mătase naturală. 

  1. Bea suficientă apă

Deși sfaturile specialiștilor recomandă minim 2 l de apă pe zi, vara se poate să fie nevoie să bei o cantitate mai mare. Acest lucru este necesar deoarece corpul se deshidrateaza foarte rapid din cauza căldurii si transpirației, fiind nevoie de completarea în permanență cu noi cantități de apă băute. Trebuie menționat că hidratarea se referă exclusiv la apă și nu la alte lichide cum ar fi sucurile carbogazoase, fresh-urile, cafeaua sau ceaiul. Chiar dacă au și ele un anumit aport în suplimentarea cantității de lichid din organism, nimic nu este la fel de eficient precum apa. 

  1. Mănâncă puțin și des

Această recomandare este specifică sezonului cald, față de sezonul rece când ar trebui să mâncăm de trei ori pe zi, mese consistente. Vara, digestia este puțin îngreunată din cauza căldurii, astfel încât organismului îi este dificil să se ocupe de cantități mari de mâncare. De asemenea, alege alimente ușoare, în special legume și fructe, mai degrabă decât carne sau produse lactate. 

  1. Evită consumul de zahăr

Unul dintre obiceiurile foarte apreciate vara este consumul de limonadă, înghețată sau alte produse dulci. Chiar dacă au un gust delicios și oferă un boost de energie, zahărul conținut de acestea dispare foarte repede, lăsând în urmă o stare generală de epuizare și oboseală. Explicația este simplă și se referă la faptul că alimentele bogate în zahăr provoacă o creștere bruscă a nivelului de zahăr din sânge. Pe măsură ce organismul eliberează insulina care va transporta zahărul spre celule, se va diminua și nivelul zahărului din sânge și, implicit, energia de care te-ai bucurat (sursa). Nu uita că acest sfat se referă și la carbohidrații rafinați, care au la rândul lor o concentrație mare de zahăr. 

  1. Renunță la cafeaua de dimineață

Chiar dacă face parte din rutina ta zilnică, cafeaua de dimineață (dar și din alte momente ale zilei), ar trebui să dispară, cel puțin pe durata verii. Ideal este să o schimbi cu o băutură mai sănătoasă ori chiar un pahar cu apă. Dacă decizi totuși să bei o cafea dimineața, evită adăugarea de lapte sau zahăr. O cafea neagră te poate ajuta la creșterea nivelului de energie, dar o cafea dulce și cu lapte te va moleși, aducând în același timp un aport important de calorii, pe care sigur nu ți le dorești. 

Ori de câte ori ai momente în care te simți că îți pierzi energia și îți lipsește concentrarea, ia o pauză și bea niște apă. În plus, respectă sfaturile din acest articol și te vei putea bucura de o vară plină de vitalitate. 

foto: piqsels.comLasă un răspuns

Site creat de