Tensiunea arteriala este presiunea sangelui asupra peretilor arterelor in timpul contractiei si relaxarii inimii. Aceasta este importanta deoarece ajuta ca sangele sa poata circula prin tot organismul si in acest fel sa transporte oxigen si nutrienti catre tesuturi si organe. De asemenea, tensiunea arterială ajută la transportul toxinelor acumulate in ficat si rinichi, eliminandu-le din corpul nostru prin excretia renala.Tensiunea arteriala se masoara in milimetri coloana de mercur si este monitorizata prin doua valori. Daca in urma masuratorii valorile sunt mai mari decat cele normale, rezulta ca ai o tensiune arteriala crescuta. Afla din acest articol ce poti sa faci daca ai tensiunea arteriala crescuta.
Ce inseamna o tensiune arteriala crescuta?
Despre tensiunea arteriala trebuie sa stii ca are doua componente: sistolica si diastolica. Aceasta se exprima prin doua valori diferite. Valoare sistolica masoara presiunea sangelui din artere atunci cand muschiul inimii se contracta. Valoarea diastolica reprezinta presiunea in artere in momentul in care muschiul este in repaos. O presiune arteriala normala are valori sistolice mai mici de 120 mmHg si valori diastolice sub 80 mmHg. Cand tensiunea arteriala are valori peste cele normale, este pus diagnosticul de hipertensiune arteriala (adica o tensiune arteriala crescuta).
Pentru ca hipertensiunea arteriala nu ofera, de regula, simptome, multe persoane nu stiu de ea si o descopera pur intamplator la un control de rutina. In alte cazuri, hipertensiunea arteriala se poate manifesta prin: dureri de cap, ameteli, concentrare dificila, zgomote in urechi, sangerari nazale.
Prin masurarea si monitorizarea valorilor tensionale, pacientul poate afla daca are tensiune arteriala crescuta. Aceasta este caracterizata de valori peste 140 mmHg pentru sistolica si mai mari de 90 mmHg pentru diastolica.
Factorii de risc pentru hipertensiune sunt:
- Fumatul;
- Diabetul;
- Hipercolesterolemia;
- Ereditatea (daca unul sau ambii parinti au avut hipertensiune arteriala mare, atunci riscul de a dezvolta si tu aceasta afectiune creste);
- Consumul crescut de sare;
- Excesul alimentar;
- Stilul de viata sedentar;
- Stresul emotional;
- Obezitatea;
- Consumul excesiv de alcool.
Hipertensiunea arteriala netratata conduce la complicatii severe precum: infarct miocardic, accident vascular cerebral, insuficienta renala.
Sfaturi daca ai hipertensiune arteriala
Stilul de viata pe care il adopti are un rol important pentru mentinerea tensiunii arteriale in parametri normali. Daca ai fost diagnosticat cu hipertensiune arteriala, atunci este bine sa tii cont de urmatoarele recomandari:
- Renunta la fumat. Acest obicei afecteaza atat vasele de sange, cat si organele afectate de tensiunea crescuta. Dupa ce ai fumat o tigara, tensiunea arteriala si frecventa batailor inimii cresc. Renuntarea la fumat inseamna implicit o diminuare a riscului pentru infarct miocardic, accident vascular cerebral, ateroscleroza s.a.
- Scapa de surplusul de greutate sau mentine-ti greutatea corporala normala. Reducerea greutatii contribuie la scaderea tensiunii arteriale si are efect favorabil asupra aparatului cardiovascular. Greutatea excesiva solicita suplimentar functiile inimii, creste nivelul colesterolului, trigliceridelor din sange si scade nivelul colesterolului bun (HDL).
- Redu aportul de sare. Nu adauga sare in mancarea gatita si evita alimentele sarate sau procesate care contin multa sare.
- Consuma multe fructe, legume, redu continutul de grasimi si carne rosie. Acorda atentie si alimentelor bogate in potasiu, un mineral cu rol important in scaderea tensiunii arteriale. Adauga in regimul alimentar: rosii, portocale, cartofi, banane, fasole, mazare, pepene galben, fructe uscate.
- Adopta miscarea in stilul tau de viata. Fa cel putin 30 de minute de activitate fizica moderata in fiecare zi. Poate fi vorba de mers pe jos intr-un ritm alert, mers cu bicicleta sau orice alt tip de miscare este potrivit si placut pentru tine.
O tensiune arteriala normala este esentiala pentru mentinerea unei sanatati generale bune. Analizele de sange regulate, verificarea periodica a tensiunii arteriale si respectarea unor reguli simple legate de stilul de viata pot contribui la mentinerea unei stari de sanatate optime. Pentru orice intrebare sau ingrijorare consulta medicul cardiolog specialist.
Photo by Thirdman: pexels.com