Politic

Singura Clinică de Psihiatrie Pediatrică din Transilvania va fi modernizată cu bani europeni

Singura Clinică de Psihiatrie Pediatrică din Transilvania va fi modernizată cu bani europeni

Proiectul de extindere și modernizare, cu fonduri europene, a Ambulatoriului Clinicii de Psihiatrie Pediatrică din cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca, a fost declarat câștigător.

Proiectul de extindere, reamenajare și modernizare a Ambulatoriului Clinic Psihiatrie Pediatrică prevede, în principal, o extindere a suprafeței clădirii existente cu peste 600 de mp, atât pe verticală cât și pe orizontală, respectiv prin adăugarea a încă două etaje.

Astfel, noua clădire va avea un regim de înălțime S+P+3E și va crea noi spații necesare decongestionării funcțiunilor existente în acest moment la parter și la etajul I, astfel încât noile încăperi rezultate ca urmare a supraetajării să asigure fluxul specific unei secții de asemenea profil.

Funcțional, viitoarea construcție va fi organizată pe trei compartimente separate în care vor fi amplasate un număr total de 30 de paturi.

Astfel, la subsolul clădirii va fi organizat un spațiu tehnic și de aprovizionare, respectiv o parcare cu 10 locuri destinată personalului medical. La parter se va reamenaja zona actuală de primire și internare pacienți (ambulatoriu), respectiv se vor crea noi spații printre care zona de recepție și secretariat, cabinetele de consultații și tratamente/pansamente, cabinetul medicului de gardă, laboratoare pentru investigații paraclinice, precum și o sală de așteptare prevăzută cu un loc de joacă pentru copii.

La primul etaj se va reconfigura actualul spațiu prin crearea compartimentului de spitalizare permanentă, împărțit în nuclee de îngrijire în funcție de vârstă, cu mențiunea că sistemul de cazare pentru grupa de copii 1-3 ani va fi organizat pentru mamă și copil împreună, în același salon.

La cel de-al doilea etaj vor fi amplasate compartimentul de toxicomani, cu acces controlat, și o zonă de activități medicale. De asemenea, la acest etaj va fi amenajată și o curte interioară – terasa deck lemn destinată tuturor pacienților internați aici.

Nu în ultimul rând, la cel de-al treilea etaj vor fi construite spații dedicate învățământului: un amfiteatru, laboratoare pentru studenți, precum și o sală de școlarizare a copiilor internați, respectiv o bibliotecă media.

Valoarea totală a investiției care se realiza pe o durată de maxim doi ani de zile este de 19.291.848,57 lei, din care asistența financiară nerambursabilă solicitată din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) și bugetul de stat este de 98%, respectiv 18.906.012,59 de lei.

În ceea ce privește cofinanțarea Consiliului Județean, aceasta este de 2%.

În prezent, Secția Clinică de Psihiatrie Pediatrică cu Compartiment de Toxicomanie funcționează pe strada Ospătăriei f.n. din cartierul Mănăștur, într-o clădire destinată inițial unei foste creșe. Întrucât imobilul a fost construit în alt scop, acesta a devenit, în timp, subdimensionat, cu probleme vizibile în asigurarea și respectarea circuitelor funcționale minime, specifice unei unități sanitare de profil.

Înființată în 1 martie 2004, Secția Clinică de Psihiatrie Pediatrică oferă pacienților o gamă largă de servicii, de la examene psihiatrice, psihologice și logopedice, la stabilirea de diagnostice clinice, investigații paraclinice și recuperare psihică. În ceea ce privește Ambulatoriul de Psihiatrie Pediatrică, aici se efectuează consultații de specialitate, dispensarizarea bolnavilor cronici cu eliberarea rețetelor în regim de gratuitate, consiliere psihiatrică familială și individuală, testări psihologice, investigații de laborator, etc.Lasă un răspuns

Site creat de