Politic, Important

Singurul Centru Integrat de Transplant din România ar putea fi construit la Cluj

Centru Integrat de Transplant

Consiliul Judetean de Cluj are intentia de a construi la Cluj primul Centru Integrat de Transplant din țară și unul dintre extrem de puținele de acest gen din Europa.

Intenția Consiliului Județean Cluj este de a edifica acest centru pe terenul de 15.000 de mp pe care îl deține în proprietate în municipiul Cluj-Napoca, pe strada Victor Babeș, în proximitatea Spitalului Clinic Județean de Pneumoftiziologie.

În cadrul acestui imobil cu o suprafață construită de 7.000 de mp vor avea loc, în aceeași locație, transplanturi de rinichi, plămâni, inimă și ficat, de aceste servicii medicale urmând a beneficia atât pacienți din țară, cât și din străinătate.

Prin realizarea acestui obiectiv, Clujul și România vor reuși să se conformeze exigențelor Eurotransplant, alături de alte state cu rețele dezvoltate în ceea ce privește transplantul de organe.

Finanțarea acestei investiții strategice pentru sectorul medical clujean, regional dar și național va fi asigurată atât din fondurile Consiliului Județean Cluj cât și din fonduri europene.

Sunt avute, astfel, în vedere, ca surse de finanțare externă, viitorul Program Operațional Regional, Banca Europeană pentru Investiții și Fondurile Norvegiene.

În ceea ce privește funcționarea Centrului Integrat de Transplant, primul care se va putea reloca în cadrul acestuia, în mod treptat, va fi Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal, acestuia urmând să i se alăture și numărul de paturi și facilitățile necesare derulării activităților de transplant de plămâni, inimă și ficat.

Centrul Integrat va funcționa cu 300 de paturi, în cadrul rețelei naționale a Ministerului Sănătății

Referitor la pașii necesari derulării investiție, tema de proiectare va fi finalizată în cursul lunii februarie, urmând ca ulterior să fie organizat un concurs internațional de soluții vizând partea de concept, pentru a avea documentația tehnică elaborată până cel târziu la sfârșitul anului.Lasă un răspuns

Site creat de