Social & Cultura

Soluții eficiente pentru irigarea culturilor pe suprafețe mari

Soluții eficiente pentru irigarea culturilor pe suprafețe mari

Una dintre problemele reale pentru culturile din România este deficitul de umiditate din sol. Potrivit unui studiu realizat recent de Banca Mondială, 50% din suprafața totală a terenurilor agricole din România au suferit din această cauză.

Astfel, pentru a veni în ajutorul agricultorilor îți vom prezenta astăzi câteva soluții eficiente pentru irigarea culturilor înființate pe suprafețe mari.

Metode eficiente pentru irigarea culturilor

Irigarea terenurilor agricole se poate realiza prin mai multe tehnici și tehnologii, iar principalele si cele mai eficiente sunt:

Irigarea prin scurgere la suprafață

Această metodă este potrivită pentru terenurile nivelate și poate fi de două tipuri:

  • Irigarea pe brazde paralele – se montează la o adâncime de 15-30 de cm și o distanță între rânduri de 50 cm pentru solurile ușoare și până la 100 cm pentru cele grele. De regulă, această metodă este folosită pentru culturile de sfeclă, floarea soarelui, cartof sau porumb;
  • Irigarea pe fâșii – este folosită adesea pentru terenurile de dimensiuni mici, pe care se cultivă leguminoase perene sau cereale păioase.

Irigarea prin scurgere gravitațională

Pentru a beneficia de această metodă trebuie să construiești un bazin colector, în care se va aduna apa de ploaie și de unde se va scurge ulterior, conform principiului gravitațional. Aceasta este și una dintre cele mai economice metode.

Irigarea prin aspersie

Irigarea prin aspersiune este una dintre cele mai vechi metode de irigare la suprafață a terenurilor și este potrivită pentru absolut toate tipurile de culturi, de la pepiniere floricole și până la culturile de cereale. Aceasta metoda presupune montarea unor aripi de ploaie de lungimi de pana la 300-400 m, pe care se montează aspersoare; raza de acțiune a aspersoarelor poate ajunge pana la 38 m.

Irigația subterană

Irigația subterană este unul dintre cele mai complexe sisteme de irigare. Acest sistem de montează în pământ, la o adâncime de 30-35 de cm și nu sunt absolut deloc vizibile, decât în momentul în care sunt activate, întrucât aspersoarele se ridică la câțiva cm deasupra solului.

O altă metodă destul de nouă și inovatoare este reprezentată de vidanja agricola pe care o găsești la MagazialuCostica.ro.

Irigarea într-un mod corespunzător a grădinii este vitală întrucât ea influențează tot procesul de cultivare al plantelor, de la pregătirea solului, la însămânțare, la fertilizare și apoi la creșterea propriu-zisă a plantei. Prin intermediul unui sistem de irigare potrivit pentru grădina ta, te asiguri că oferi plantelor cantitatea necesară de apă la momentul potrivit.



Lasă un răspuns

Site creat de