Timp liber, Important

Someș Delivery Cluj 2023: Un weekend de conexiune cu râul și comunitatea într-un eveniment plin de viață

Someș Delivery Cluj 2023

Între 20 – 21 mai 2023, Someș Delivery Cluj revine pe malurile Someșului.

Someș Delivery este un proiect independent care provoacă și testează ideile comunității pentru integrarea Someșului în viața orașului. Ediția din 2023 se va desfășura pe un segment al râului din zona străzii Dacia.

Clujenii și nu numai sunt invitați în prima zi a evenimentului la o explorare pe două roți a Someșului Mic, într-un tur ghidat, până la Lacul Gilău și retur. Evenimentul este recomandat persoanelor de peste 14 ani, iar plecarea se va face din Piața Unirii, de la ora 12:00.

Cea de-a doua zi a evenimentului se va desfășura în zona străzii Dacia, un segment de tip „pâlnie” al Someșului Mic din centrul Clujului, unde vor avea loc prezentări ale unor specialiști ai mediului urban și natural, vom avea discuții pe tema lățimii ample a culoarului în cadrul Consiliului Apei, vor fi prezentate rezultatele unui atelier de mediu care a studiat instalații de monitorizare a poluării apelor, și unde cei mici, dar și cei mari, vor putea participa la ateliere de reciclare și upcycling. Pe tot parcursul întregii zile de 21 mai va fi amenajată o terasă pe malul râului susținută de riveranii de la Urania Social Hub.

Evenimentul se încheie cu o masă a bunei vecinătăți la care fiecare e încurajat să contribuie. 

Muzica și atmosfera vor fi asigurate de Danaga. O celebrare a bunei vecinătăți cu oamenii, cu Someșul și cu întreg orașul! 

Toate evenimentele din program sunt gratuite. Întreg programul poate fi consultat online pe www.somesdelivery.ro 

„În Cluj suntem în mijlocul unui șantier extins al malurilor unde abia am găsit un loc să ne ancorăm de malul Someșului pe spațiul verde îngust al străzii Dacia. Orice în aval și-n amonte este într-o continuă transformare iar această zonă produce un efect de pâlnie în continuitatea culoarului verde – albastru.

Un pretext bun să ducem mai departe discuția despre culoarului Someșului și despre lățimea acestuia și impactul benefic pe care-l poate avea un culoar natural care depășește limitele zonei de protecție de 15-20 de metri pentru calitatea vieții în oraș și pentru creșterea rezilienței în fața schimbărilor climatice.” – a menționat Marius Moga, fondator Someș Delivery.

Someș Delivery Cluj 2023 deschide serie de evenimente de pe malul Someșului din cadrul celei de-a doua ediții Someșul Culoar Verde – Albastru. După ediția din mai, de la Cluj, campania continuă apoi cu următoarele ediții Someș Delivery: în iunie caravana va ajunge la Florești, apoi în iulie la Gilău și vom încheia în toamnă cu ediția din Apahida, alături de alte evenimente incluse în proiect, precum tururi velo și ateliere. 

Program 20 mai

  • 12:00 – 19:30: Tur velo de-a lungul Someșului Mic de la Cluj-Napoca la Gilău (plecarea se va face din Piața Unirii)

Program 21 mai

  • 10:00 – 12:00: Tur ghidat Someș Expres în zona străzilor Dacia – Iașilor (Punct de întâlnire și start – Pavilion Someș Delivery, strada Dacia)
  • 10:00 – 22:00: Terasa Someș Delivery
  • 14:00 – 16:00: Prezentări Someșul Nostru – Urania Palace
  • 14:00 – 18:00: RE: Plastic | Atelier (pentru adulți și copii) despre reciclare și upcycling – Pavilion Someș Delivery
  • 14:00 – 19:00: Atelier de mediu Clujul Sustenabil – instalații de monitorizare a poluării apelor – Zona expoziției Someș Delivery
  • 16:00 – 17:30: Dezbatere Consiliul Apei: Lățimea culoarului verde – albastru la Someș – Pavilion Someș Delivery
  • 18:00 – 18:45: Prezentare rezultate Atelier de mediu Clujul Sustenabil – instalații de monitorizare a poluării apelor – Zona expoziției Someș Delivery
  • 19:00 – 22:00: Masa bunei vecinătați și Live & DJ set DANAGA – Pavilion Someș Delivery

Someșul Culoar Verde – Albastru, ediția 2 este un program organizat de Someș Delivery (Asociația MiniMASS) în parteneriat cu Clubul de Cicloturism „Napoca”, Societate Organizată Sustenabil (SOS Someșul Nostru) și Clujul Sustenabil. 

Campania Someșul Culoar Verde – Albastru, ediția 2 face parte din programul Cu Apele Curate, implementat cu sprijinul Lidl România. Programul reprezintă un apel la implicare în combaterea și prevenirea poluării cu plastic a apelor Dunării și afluenților săi, adresat membrilor comunităților și autorităților publice din localitățile vizate.

Consiliul Apei este o platformă deschisă de discuții și coagulare a tuturor actorilor urbani și rurali responsabili de râul Someșul Mic sau care beneficiază de acesta în jurul temelor de interes comun ce țin de Culoarul verde – albastru al râului. Consiliul Apei a fost inițiat la Someș Delivery Apahida 2021. 

Foto: Ioan PanLasă un răspuns

Site creat de