Timp liber, Important

Someșul prinde viață la Cluj: plimbări pe apă cu caiacul, ateliere, dezbateri şi tururi ghidate în cadrul Someş Delivery

Someș Delivery Cluj

În perioada 13 – 14 iulie 2019, în zona Ștrandului Sun din cartierul Grigorescu, Cluj-Napoca, se va desfăşura Someș Delivery 2019.

Mai mult decât oricând, preocuparea noastră e sustenabilitate, de unde vine și tema ediției: 3XRE- REciclare, REutilizare, REducere. Toate atelierele, amenajările și instalațiile organizate stau sub semnul grijii față de mediului și protejării ecosistemului pe care râul îl creează în Cluj, în timp ce încercăm să ne apropiem de el și să îl integrăm în viața cetățenilor. Cu acest scop organizăm pe tot parcursul diferite proiecte și dezbateri, dar weekendul acesta”, precizează organizatorii evenimentului.

Motto-ul ediției este despre implicare “Dacă vrem un Someș mai curat, e nevoie să devenim noi înșine mai responsabili față de mediu și mai cumpătați. Dacă vrem un oraș mai verde e nevoie să ne apropiem altfel de râul care îl traversează.”

Invitaţii speciali al evenimentului sunt reprezentanţii Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23, împreună cu ROWmania, care vor organizate Ateliere de construire canotci,

Plimbări cu ambarcațiuni, iar punctul de maxim interes va fi sâmbătă seară, când clujenii avea parte de o defilare a tuturor ambarcațiunilor ROWmania și Someș Delivery.

La defilare va participa și însuşi Ivan Patzaichin, cunoscutul canoist cvadruplu laureat cu aur la Jocurile Olimpice de vară între anii ‘60 și ’80 și în prezent implicat în numeroase proiecte de antreprenoriat social și de mediu.

În cadrul evenimentului cei prezenţi se vor putea bucura de:

  • Plimbări pe apă cu caiacul – Visăm la ambarcațiuni de agrement fără motor pe Someș. Anul acesta aducem caiace și nu numai! Animăm nu doar malurile apei, în tentativa de a fi tot mai aproape de Someș.
  • Atelierele Pop-up Gardening pe Someș – Un atelier în care punem pe o hartă digitală zone verzi din cartierele clujene; atelier de creat propria gradină verticală din materiale reciclate sau atelierul în care explorăm zonele vacante din oraș care pot fi transformate în grădini urbane.
  • Cele 4 dezbateri Someș Delivery – Una dintre temele abordate este “Criza climatică la firul ierbii”, într-o discuție moderată de Tobias Pasăre, alături de invitații Maria Martelli (sociolog) și Flaviu Petean (consultant de mediu).
  • Atelier PlayPet pentru copii – Atelier pentru copii în care îi vom ajuta pe cei mici să transforme sticle de plastic în sticla de apă preferata, bună de luat la joacă, la mare și în drumeții.
  • Tururile ghidate “Corul apei – Explorăm dimensiunea socială a Someșului, prin documentarea memoriei locale și a modurilor de utilizare a râului în prezent printr-o instalație audio și foto și tururi ghidate prin cartier.

Pe lăngă evenimente și ateliere, vizitatorii pot interacționa cu diferite instalații sau amenajări construite special pentru weekendul Someș Delivery, cu scopul de a facilita interacțiunea oamenilor cu râul:

  • În trecere – Instalația funcționează ca un bac care permite traversarea de pe un mal pe altul și care leagă Cartierul Grigorescu de zona verde dinspre Ștrandul Sun. Dar acest bac nu are doar rol utilitar, e un mod jucăuș de interacțiune cu apa.
  • Umbrar – Amenajarea dedicată cartierului și folosirii cotidiene a fost realizată în luna mai în cadrul atelierului de proiectare & construcție, coordonat de koho’. A fost construită integral din materiale reutilizate, inclusiv lemn reutilizat și e un fel de declarație despre ce ne propunem în ediția de anul acesta a Someș Delivery: să fim mai responsabili față de mediu.
  • Alley – Un traseu amenajat pe malul Someșului pe malul dinspre Ștrandul Sun, propune la capătul său o oglindă, un moment în care utilizatorul își privește reflexia în contextul natural al Someșului, miza fiind de conștientizare a impactului nostru asupra mediului. Proiectul a fost propus în cadrul concursului Someș Delivery: 3xRE.


Lasă un răspuns

Site creat de