Social & Cultura

Someșul vizibil – cele mai bune fotografii pot fi văzute în cadrul unui expoziţii

Somes Delivery Expozitie Carturesti 12 septembrie

Echipa Someș Delivery, alături de Cărturești Iulius Mall, vă invită marți, 12 septembrie, de la ora 19:00, la expoziția de „Eseuri fotografice: Someșul în schimbare”.

În ultimii câțiva ani, Someșul a devenit tot mai prezent în conștiința colectivă a orașului: prin intervenții temporare, evenimente pe mal, iar de curând printr‑un concurs de proiecte organizat de Primăria Cluj-Napoca pentru amenajarea întregului curs urban al Someșului Mic.

În acest context, Someș Delivery a lansat o invitație pentru fotografi, fie ei profesioniști sau amatori: să captureze un instantaneu al vieții pe malul râului, în diversele ei manifestări, de la tabieturi la tipologii, momente emblematice sau banalul cotidian; în parte explorare estetică, în parte cercetare etnografică.

În urma concursului realizat în lunile august-septembrie, participanții au capturat o serie de instantanee ce cuprind viața de pe Someș, iar juriul a analizat eseurile fotografice anonimizate din prisma mai multor criterii — calitățile formale ale imaginilor individuale; coeziunea imaginilor care formează eseul; aportul textului descriptiv; adaptarea eseului la tema propusă.

Expoziția va cuprinde eseurile fotografice realizate de către câștigătorii competiției. Pe locul I, Alina Andrei a refăcut din memorie, folosind personaje de jucărie, amintirile care o leagă de Someș. Juriul a apreciat inventivitatea, simplitatea acestui concept, dar și textele care însoțesc fotografiile: un eseu puternic, personal și jucăuș. Pe locul II s-a clasat Miruna Moldovan, despre imaginile căreia juriul concursului a spus că surprind, într-un singur cadru, paragina, ambiția, deteriorarea dar și îmbrățișarea voioasă a mediului construit ca peisaj familiar. A treia treaptă a podiumului îi revine fotografului Ștefan Pop, cu o imagine cu caracter destabilizator, care ne forțează să privim familiarul cu alți ochi.

Mențiuni speciale au fost acordate pentru Bogdan Alexandru Ciocnadi, Mihail Onaca și Bernadeta Pătrașcu.

Toate aceste ipostaze ale Someșului pot fi descoperite în noua expoziție foto organizată de Cărturești.Lasă un răspuns

Site creat de