Uncategorized

SONDAJ – Clujenii vor transport în comun şi noaptea

autobuz cluj noapte

Sondajul online „Transport în comun pe timp de noapte în Cluj-Napoca”, initiat de consilierul local Ioan Bildea a fost finalizat. Rezultatul este unul covarsitor in favoarea introducerii transportului pe timp de noapte. 93,5% dintre corespondenti au votat PENTRU.

Sondajul consilierului local si-a atins scopul, astfel incat au eixstat 8125 de raspunsuri: DA-7598 si NU-527.

Rezultate detaliate:

În urma rezultatelor am solicitat Companiei de Transport Public în comun Cluj-Napoca (CTP) inițierea unui proiect pilot prin care să găsim soluțiile cele mai bune referitoare la transportul public pe timp de noapte.

SOLICITARE

Către: Compania de Transport Public
În atenția: Domnului director Liviu Neag

Subsemnatul Ioan Bîldea, în calitate de consilier local, vă rog să analizați introducerea unei soluții de transport în comun pe timp de noapte în Cluj-Napoca.

Dacă ani la rând s-a refuzat mereu ideea de transport în comun nocturn pe motiv că nu este încă momentul, consider că acum este oportună elaborarea unei soluții care să cuprindă câteva mijloace de transport în comun care să circule noaptea pe rutele importante ale orașului. Pentru a verifica personal oportunitatea unei astfel de propuneri, am lansat un chestionar online referitor la acest subiect, prin care am încercat să aflu care este părerea clujenilor. În doar două săptămâni, am obținut peste 8.100 de răspunsuri, din care peste 7.500 au fost în favoarea unei astfel de inițiative și doar puțin peste 500 de păreri au fost exprimate împotrivă.

La ora actuală, există o singură linie numită nocturnă, linia 25N, pe care mijloacele de transport în comun circulă doar până la ora 0:30. Deci cu o oră și 30 de minute peste programul „de zi” al tuturor mijloacelor de transport în comun. În rest, doar la sărbători mari sau evenimente deosebite, mai avem program extins în noapte pentru transportul în comun. Prea puțin!

Într-un oraș aflat în expansiune, care deține titlul de Capitală Europeană a Tineretului și dorește să devină și Capitală Culturală Europeană, introducerea unei soluții de transport public în comun și pe timpul nopții nu ar trebui să fie o problemă.

Legat de argumentul rentabilității, pentru a putea calcula acest aspect, cred că este nevoie de un proiect pilot din care să rezulte ce rute ar fi mai rentabile, în ce interval orar și cu ce frecvență ar trebui operate liniile de noapte. Sunt linii și pe timp de zi pe care, deși nu se circulă cu grad mare de încărcare, Compania de Transport Public le operează în continuare, datorită faptului că acestea satisfac nevoile publicului și CTP este o companie de interes public.

În urma popularizări acestui chestionar online, pe internet am găsit inclusiv o soluție prezentată de către Asociația „Metrou Ușor”, pe care o puteți consulta și dumneavoastră la următoarea adresă web:http://portal.metrouusor.com/transport-noapte-cluj/. Soluția aceasta se concentrează în jurul ideii de rute nocturne radiale cu punct central de interconectare în Piața Mihai Viteazu.

Vă rog așadar să analizați posibilele soluții și să dispuneți implementarea uneia dintre acestea pentru introducerea transportului în comun nocturn în Cluj-Napoca.

Doresc să îmi furnizați răspunsul la prezenta în format electronic, la următoarea adresă de e-mail: bildeaioan@pnlcluj.ro.” se arata in cererea formulata de Ioan Bildea catre Primaria Cluj-Napoca.

 Lasă un răspuns

Site creat de