Din Oras, Social & Cultura

Specialiști români și străini dezbat perspectivele medicinei digitale la Cluj Innovation Days 2016

Cluj Innovation Days
  • Cea de-a patra ediție a forumului regional se desfășoară în 31 martie – 1 aprilie la Cluj-Napoca și include două teme de dezbatere: medicina digitală și administrația digitală
  • De la dosare medicale electronice la monitorizare de la distanță, digitalizarea oferă noi oportunități în domeniul medical

Medicina digitală, tehnologiile disponibile în prezent și perspectivele de dezvoltare ale acestui domeniu în creștere accelerată reprezintă una dintre principalele teme de discuții ale Cluj Innovation Days, eveniment ce se va desfășura în perioada 31 martie – 1 aprilie la Cluj-Napoca. Peste 400 de manageri din IT, medici, universitari, reprezentanți ai administrației publice și ai mediului de afaceri sunt așteptați la cea de-a patra ediție a forumului regional, cu titlul „Spre era digitală în medicină și administrație”.

Panelul de medicină digitală aduce la Cluj specialiști din țară și străinătate: reprezentanți ai Cisco și IBM, cercetători și manageri cu experiență în acest domeniu. „Dorim să trecem dincolo de teorie, să înțelegem implicațiile reale ale tehnologiei în domeniul medical și să vedem care sunt perspectivele de dezvoltare ale acestui domeniu interdisciplinar atât de complex”, a declarat Stelian Brad, președintele Cluj IT Cluster, organizatorul Cluj Innovation Days.

Digitalizarea este una dintre cele mai importante tendințe ale zilelor noastre. Practic, digitalizarea presupune că succesul unei companii se bazează pe capacitatea acesteia de a asigura securitatea datelor, de a acționa în baza informațiilor colectate și de a livra servicii care iau în calcul toate aceste date”, a adăugat Dorin Pena, director general Cisco România. „În industria medicală, spre exemplu, digitalizarea deschide multe noi oportunități: înființarea de dosare electronice ale pacienților, monitorizarea de la distanță a pacienților cu boli cronice sau a vârstnicilor, implementarea de servicii de tip e-health în zonele izolate, oferirea de servicii de diagnosticare la distanță și multe altele. Pentru a profita de toate aceste oportunități, avem nevoie de implicarea actorilor importanți în acest proces de transformare pe care îl implică digitalizarea și de aceea ne bucurăm că suntem parteneri ai evenimentului Cluj Innovation Days”, a declarat Dorin Pena.

În cadrul conferinței, o introducere în domeniul medicinei digitale din perspectiva cognitiv-computațională va oferi Cris Doloc, informatician și antreprenor cu peste 25 de ani de experiență în arhitectura software, procesul educațional asistat de calculator și algoritmi complecși. Doctor în fizică computațională, perspectiva sa acoperă atât zona profesională, cât și cea academică. Cu experiență atât în mediul business, cât și în cercetare vine la Cluj Innovation Days și Vladimir Lazăr, doctor în biologie moleculară, cu specializări post-universitare în biotehnologie și experiență de peste zece ani în management. Prezentarea sa va demonstra cum infrastructura IT reprezintă mai mult decât o unealtă, devenind esențială pentru implementarea testelor clinice inovatoare.

Cercetător în domeniul inteligenței artificiale, dr. Dan Cireșan a dezvoltat proiecte axate pe rețelele neuronale profunde, iar metodele sale au câștigat cinci competiții internaționale de cercetare în domeniul neuroștiințelor din SUA, Japonia, China și Spania. La rîndul său, cu peste 20 de ani de experiență în IT-ul dedicat domeniului sănătății, Charlie McCay s-a specializat în standardele informaționale din sănătate, atât la nivelul Marii Britanii, cât și pe plan internațional. La Cluj Innovation Days, el va prezenta mai multe proiecte dezvoltate recent, impactul acestora, precum și lecțiile învățate din ele.

Din panelul dedicat medicinei digitale mai fac parte: Frank Cunningham, reprezentant al Comisiei Europene – Direcția de Sănătate; Vlad Mixich, jurnalist specializat în domeniul medical; Răzvan Atimariti, CISCO; Florin Mănăilă, IBM; Krzysztof Borkowski, Olympus; Alain Tassy, Vituraltel; Marius Marusteri, UMF Târgu-Mureș; Ciprian Costea, Cloudtroopers; Lorena MacNaughtan, ICEEhealth; Marius Geantă, Centrul de Inovare în Medicină; Roxana Petric, UMF Cluj-Napoca.

Cluj Innovation Days 2016 se desfășoară la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca. Biletele de acces la eveniment costă 30 de euro în regim early bird (până în 21 martie), iar pentru studenți, cercetători și cadre didactice universitare prețul unui bilet este de 20 de euro. Acestea pot fi achiziționate de pe site-ul evenimentului, www.clujinnovationdays.com/tickets/

Cluj Innovation Days este un forum regional anual organizat de Cluj IT Cluster începând cu 2013 și care urmărește consolidarea comunității IT și facilitarea interacțiunii cu parteneri de afaceri și sectorul public. Ediția de anul trecut a fost dedicată inovării și transferului tehnologic în IT și alte domenii și a însemnat 472 de participanți, 40 de invitați români și străini și 28 de ore de prezentări, ateliere, discuții și relaționare.

Partenerii ediției Cluj Innovation Days 2016 sunt: Cisco (partener principal), IBM (partener platinum), Banca Transilvania și Dell Software (parteneri gold), Orange, Alfa Software, Brinel, Cloud Troopers, Endava, Life is Hard, Pitech+Plus și Xoomworks. Parteneri strategici: Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca. Facilitatori: AMM Design, Vitrina Advertising, Outlead Marketing, Cluj Hub, Golden Tulip, Romania Transfers. Parteneri media: Rock FM, Digi24, Sinteza, Hotnews, Agora, IT Trends, Startup Cafe, Transilvania Reporter, Revista Hipocrate, Ziua de Cluj, Bună Ziua Cluj, Cluju, Cât Costă Clujul.

Mai multe informații despre Cluj Innovation Days 2016: www.clujinnovationdays.com.

Despre Cluj IT Cluster

Cluj IT este o asociaţie de tip cluster inovativ înfiinţatǎ în octombrie 2012. Numără în prezent 48 de membri: 35 de companii de IT cu peste 4.000 de angajați și cifră de afaceri cumulată de peste 100 de milioane de euro, universități și institute de cercetare, instituții publice și organizații catalizator. Inițiativă de business, clusterul urmărește creșterea competitivității sectorului IT și a vizibilității industriei IT românești, precum și poziționarea Clujului ca un hub regional inovator. Misiunea Cluj IT este ca până în 2018 să devină unul dintre cei mai credibili furnizori de servicii și produse inovatoare IT și de  sisteme de suport organizațional din Europa Centrală și de Est. Clusterul urmărește ca marea majoritate a membrilor săi să devină și să se mențină competitivi atât pe piața românească, cât și pe piețele internaționale. Mai multe informații despre Cluj IT Cluster: www.clujit.ro.



Lasă un răspuns

Site creat de