Timp liber, Important

Spectacolul „Avarul” de Moliere pus în scenă la Cluj de copiii-actori ai Asociaţiei “Gestus”

avarul cluj

Joi, 14 noiembrie şi sâmbătă, 16 noiembrie, vor avea loc cele două premiere ale spectacolului Avarul, de Molière, pe scena Clubului CFR (strada Dobrogeanu Gherea, nr. 17).

Comedia Avarul a fost reprezentată pentru prima dată acum trei sute cincizeci și unu de ani pe scena de la Palais-Royal. Este, poate, comedia cea mai socială a lui Molière prin care pătrundem în interiorul unei familii burgheze din a doua jumătate a vecului al XVII-lea și îi aflăm moravurile, necazurile amoroase, speranțele și bucuriile.

Figura centrală, Harpagon este un tiran stăpânit de o zgârcenie nemaipomenită, permanent bănuitor cu cei din jur, egoist peste măsură și îndrăgostit de aceeași fată ca și fiul său, Cléante. În jurul lui Harpagon evoluează două perechi de îndrăgostiți: Élise și Valère, Mariane și Cléante – eleganți si rafinați în comportament și simțire. Pitorești, La Flèche, valetul lui Cléante, precum și Jacques, vizitiu și bucătar, mijlocitoarea Frosine sau jupâneasa Claude sunt cei cu care avarul nostru poartă permanente lupte fără sorți de izbândă.

Cum se va sfârși sau împlini dragostea lui Harpagon și a lui Cléante pentru Mariane sau a lui Valère pentru Élise vă invităm să vedeți în cele ce urmează, în piesa care se numără, în repertoriul molieresc, ca una dintre piesele cele mai des reprezentate (peste două mii de spectacole din 1680 și până azi).

Asociaţia Gestus Cluj-Napoca propune, deci, anul acesta, un spectacol savuros, plin de momente hilare, menit să bucure din plin publicul clujean.

Stagiunea de şase spectacole se desfăşoară ȋntre 14 noiembrie şi 7 decembrie şi marchează finalul unui proiect ce presupune organizarea unui curs de teatru pentru copii, al cărui scop este dezvoltarea personală a copiilor şi atragerea lor şi a tinerilor spre teatru, ca modalitate educaţională şi recreativă de petrecere a timpului liber.

Cursul de teatru pentru copii a avut o durată de 7 luni, timp ȋn care ei au parcurs diferite module de arta actorului. Acestea contribuie atât la dezvoltarea lor fizică, ajutându-i să adopte o postură corectă şi să ȋşi exerseze vocea, cât şi la cea psihică, formându-le personalitatea, ajutându-i să gestioneze situaţii conflictuale, insuflându-le spiritul de echipă şi ȋnvăţându-i să vorbească ȋn faţa unui public fără emoţii. La curs au participat copii cu vârste ȋntre 6 şi 16 ani din diferite unităţi de ȋnvăţământ din Cluj-Napoca.


Asociaţia GESTUS Cluj-Napoca este o asociaţie culturală, apolitică şi nonprofit şi se află la finalul celui de-al nouălea proiect. Ȋnfiinţată ȋn anul 2011, asociaţia a desfăşurat până acum opt astfel de proiecte: 2011 – “D’ale lui Caragiale” (I.L.Caragiale), 2012 – “Slugă la doi stăpâni” (Carlo Goldoni), 2013 – “Visul unei nopţi de vară” (W. Shakespeare), 2014 – “Huhurezul” (Giovanni Maria Cecchi) 2015 – “Burghezul gentilom” (Molière), 2016 – “A douăsprezecea noapte (W. Shakespeare), 2017 – “Bădăranii” (Carlo Goldoni), 2018 – “ Moş Virgulă” (adaptare după I.L.Caragiale).


Premiere:

  • 14 noiembrie 2019, ora 19:00
  • 16 noiembrie 2019, ora 19:00

Spectacole:

  • 22 noiembrie 2019, ora 19:00
  • 23 noiembrie 2019, ora 19:00
  • 06 decembrie 2019, ora 19:00
  • 07 decembrie 2019 ora 19:00

Loc de desfăşurare: Clubul CFR (Str. Dobrogeanu Gherea, nr. 17).

Preţul biletului: 20 lei.

Biletele se pot cumpăra înainte de începerea spectacoluluiLasă un răspuns

Site creat de