Startup-ul inovativ Renergia (S.C. Energy Advisor S.R.L.) alături de parteneri din România, Academia de Studii Economice din București (ASE), Universitatea Politehnică din Timișoara, Municipiul Alba Iulia, Comuna Buteni (jud. Arad) și Comuna Crucea (jud. Constanța) – și din Norvegia – (Smart Innovation Norway) sunt încântați să anunțe cooperarea în cadrul proiectului EMERGE Romania – Împuternicirea Comunităților pentru Tranziția Energetică către Neutralitatea Climatică în România.
Proiectul are valoarea de 260.579 EUR și va fi realizat cu sprijinul financiar primit prin Granturile SEE pentru România în cadrul Programului “Funds for Bilateral Relations EEA and Norway grants for Romania” – Granturile SEE pentru Romania Fonduri pentru Relatii Bilaterale.
Parteneriatul strategic dintre organizațiile menționate are ca obiectiv principal stimularea inovației în domeniul economic și energetic, cu un focus pe comunitățile de energie ca inovație emergentă în sector.
Această colaborare reprezintă un angajament comun pentru creșterea calității învățământului universitar din România, prin transferul bilateral de cunoaștere, stimularea cercetării aplicate și dezvoltarea infrastructurii universitare.
Motivația realizării acestui proiect provine din observarea, pe de o parte, a interesului tot mai crescut pentru înființarea comunităților energetice și, pe de altă parte, rezultatele limitate ale acestei mișcări în România.
Proiectul își propune să dezvolte modele tehnice și financiare menite să analizeze oportunitatea înființării comunităților energetice în comunitățile locale membre în consorțiul de proiect, modele ce vor fi fundamentate în cadrul unor Studii de Fezabilitate complexe, primele de acest fel realizate în România.
Din punct de vedere tehnic, această activitate va cuprinde dimensionarea capacităților de producere a energiei din surse regenerabile (fotovoltaice, solare, pompe de căldură etc.) corelate cu nivelul de consum, dimensionarea capacităților de stocare pentru a minimiza injecția în Sistemul Energetic Național, dar și propunerea unui sistem de monitorizare a producției și consumului, aderând la modelul Contorizării Nete Virtuale (Virtual Net Metering).
În cadrul proiectului, vor fi organizate ateliere de lucru cu cetățenii din zonele geografice de interes, dar și evenimente de diseminare la nivel național în vederea comunicării rezultatelor cercetărilor din teren și modelării de date. Aceste eforturi au loc în contextul actual din România în care autoritățile elaborează un nou nou cadru legislativ dedicat comunităților de energie în România.
Cercetarea de față, realizată în baza unei metodologii științifice, estimări și previziuni dezvoltate de specialiști din cadrul ASE, EA (Renergia), UPT si SIN se va desfășura în etape pe parcursul a cinci luni, rezultatele urmând să fie prezentate în primul trimestru al anului 2025.
Dr. Alexandru Mureșan, CEO Renergia a precizat: „ Proiectul EMERGE abordează un subiect în jurul căruia gravitează foarte mulți actori interesați, și anume comunitățile de energie. Ne bucurăm să putem contribui la accelerarea implementării comunităților de energie în România, considerăm că este un pas important pe care țara noastră trebuie să îl facă în parcursul sau către neutralitate climatică.
Prin proiectele în care este implicată, echipa Renergia își propune să intervină cu soluții inovative atât la nivel de societate civilă cât și la nivel comercial, astfel acoperind o bună parte din sectoarele care au nevoie de suport în procesul tranziției energetice.”