Din Zona, Important

Statele Unite trimit drone MQ-9 Reaper la baza militară din Câmpia Turzii

Statele Unite trimit drone MQ-9 Reaper la baza militară din Câmpia Turzii

Cu o rază de acțiune de 1850 de kilometri, dronele MQ-9 Reaper de la Câmpia Turzii pot acoperi întreg bazinul Mării Negre.

SUA și România au un parteneriat permanent pentru a gestiona chestiuni de securitate regională și globală. Pentru a promova aceste interese, Forțele Aeriene ale SUA în Europa, componenta aeriană a Comandamentului European al SUA, vor opera aeronave fără pilot MQ-9 Reaper de la Baza aeriană 71, Câmpia Turzii, România, ca expresie vizibilă a eforturilor americane de a spori stabilitatea regională și de a participa la diverse exerciții în regiune”, se arată într-un comunicat al Forțelor Aeriene ale SUA în Europa și Africa, citat de umbrela-strategica.ro.

Drona MQ-9 Reaper, o aeronavă fără pilot introdusă în serviciul Forțelor aeriene americane în 2007, a fost folosită în raiduri aeriene ce au vizat teroriști în țări ca Irak, Siria, Afganistan sau Yemen, iar recent a fost utilizată în misiunea de eliminarea a generalului iranian Qassem Soleimani.

Drona MQ-9 Reaper, fabricată de General Atomics Aeronautical Systems, cu greutate maximă la decolare de 4,7 tone, inclusiv o încărcătură cu o greutate de 1,7 tone, și are o viteză de croazieră de 370 de kilometri pe oră, însă poate atinge până la 482 de kilometri pe oră, potrivit site-ului GlobalSecurity.org.

Raza maximă de acțiune a dronei este de 1850 de kilometri și poate zbura până la o altitudine de 15.240 de metri.

MQ-9 Reaper poate fi echipat cu rachete AGM-114 Hellfire, posibil și noile rachete AGM-179 Joint-Air-to-Ground Missile (JAGM), bombe ghidate cu laser GBU-12 Paveway II și GBU-38 Joint Direct Attack Munitions (JDAMs).Site creat de