Social & Cultura

Stiai ca plafoniera este potrivita pentru orice spatiu interior? Iata de ce

plafoniera

De obicei, plafoniera este solutia aleasa atunci cand caracteristicile incaperii nu permit montarea altor corpuri de iluminat, precum lustrele sau candelabrele. Trebuie sa stii, insa, ca aceasta varianta nu este una de compromis, ci poate fi intr-adevar cea mai potrivita alegere pentru iluminatul principal in orice camera a casei tale!

In primul rand, plafoniera poate umple intreaga camera cu o lumina foarte buna pentru activitatile ce implica precizie si atentie la detaliu, insa poate avea o contributie la fel de insemnata la o atmosfera de relaxare.

Data fiind versatilitatea acestor corpuri de iluminat, in randurile ce urmeaza vei putea descoperi cateva detalii dupa care sa te ghidezi in alegerea unei plafoniere si cum sa o folosesti eficient pentru a te bucura la maximum de capacitatea acesteia.

Ce este o plafoniera?

Aceste corpuri de iluminat fac parte din doua mari categorii: cu si fara suport. Plafoniera fara suport va sta aproape lipita de plafon, iar sursele de iluminat vor fi pozitionate la cea mai mare inaltime posibila in incaperea respectiva. Peste acestea, de regula, se monteaza o masca din sticla, panza sau plastic ce are rol decorativ.

Plafoniera cu suport, pe de alta parte, dispune de un brat ce coboara nivelul la care se monteaza sursele de iluminat cu aproximativ 10-20cm fata de tavan. Aceste plafoniere au nevoie de putin mai mult spatiu, insa modelele din aceasta gama vin si cu detalii estetice aparte. Tocmai de aceea, o astfel de plafoniera va reusi sa ofere atat functionalitate ireprosabila, cat si detalii ornamentale in ton cu stilul de amenajare al incaperii.

Dimensiune si pozitionare

O plafoniera fara suport se va inscrie, de regula, in forme geometrice simple. Astfel, cele mai multe modele au un diametru de circa 30cm, iar variantele rectangulare vin cu laturi cuprinse intre 20 si 60cm. Astfel, in functie de suprafata si celelalte caracteristici ale incaperii, poti alege sa montezi o plafoniera cu diametru mare (60 cm) in living sau doua-trei plafoniere de mici dimensiuni (20 cm) de-a lungul holului casei tale.

Indiferent de activitate, echilibrul este de urmarit, motiv pentru care amplasarea corpului de iluminat ce asigura iluminatul general se va face cat mai aproape de centrul incaperii. Cu toate acestea, nu va fi obligatoriu sa urmezi aceasta regula atat timp cat compensezi lumina insuficienta cu montarea sau amplasarea altui corp de iluminat.

In living, de exemplu, poti monta cateva spoturi deasupra canapelei pentru un efect deosebit, iar plafoniera va “umple” cu lumina restul camerei, ignorand zona canapelei. Cu toate acestea, varianta ideala este iluminarea camerei cu surse dispuse la inaltimi diferite, astfel incat “razele” de lumina sa acopere corect atat suprafetele orizontale, cat si cele verticale.

Ce becuri sa alegi pentru plafoniera?

Sursele de iluminat cu tehnologie LED sunt printre cele mai performante in prezent, asadar va trebui sa alegi un model de plafoniera care accepta acest tip de becuri. Pe langa facturile mai mici la electricitate, o plafoniera cu 2 sau 3 becuri LED va putea ilumina o suprafata foarte mare. In plus, ai la dispozitie multiple variante de temperatura de culoare a luminii, astfel incat poti alege lumina calda, neutra sau rece in diverse tonuri si intensitati. Ca regula generala, lumina calda creeaza o atmosfera de relaxare (living, dining, dormitor), iar cea rece este utila in activitatile ce necesita atentie la detalii (pe hol, in baie, in spatiile de lucru).

Desigur, astazi ai la dispozitie si numeroase modele de plafoniera cu sursa de iluminat LED integrata. Ca si in cazul becurilor cu aceasta tehnologie, producatorii garanteaza, in general, peste 30.000 de ore de functionare, iar un calcul simplu ne va spune ca durabilitatea plafonierei va putea depasi chiar 20 de ani.

Fie ca vrei ceva discret, fie ca doresti un corp de iluminat deosebit, insa de dimensiuni restranse, alege o plafoniera eOrion.ro! Colectia de corpuri de iluminat a acestui mare distribuitor este impresionanta, oferindu-ti sute sau chiar mii de solutii din fiecare stil de amenajare.Lasă un răspuns

Site creat de