De Vazut, Important

Student la Cluj. Cum să nu rămâi fără bani în doar două zile

Student la Cluj. Cum sa nu ramai fara bani in doar doua zile

Sincer, nu cred că sunt cea mai în măsură să dau sfaturi atunci când vine vorba de drămuirea corectă a banilor: n-am fost niciodată bună la matematică, deci habar nu am cum să împart – nici numere, darămite bani. Cu toate astea, există o speranță și pentru noi, ăștia, care se trezesc subit în lumea oamenilor mari, fără vreo pregătire anterioară și fără măcar niște “instrucțiuni de folosire” ale vieții.

Nu de puține ori cred că te-ai trezit umblând năucit prin camera de cămin sau prin casă (pentru ăia mai norocoși) scotocind după câțiva mărunți, poate de prin ceva buzunare uitate, sau, crezând că ai fost destul de conștiincios la un moment dat încât să îți pui deoparte niște lei, măcar să îți ajungă de o pâine (pe care o vei împărți cu sfințenie ca să îți ajungă toată săptămâna).

Așadar, ca să evităm, în limita bunului simț, aceste momente de pură disperare –  exprimată în special cu stomacul – am să fiu puțin noua Dua Lipa a regulilor ce țin de bani, nicidecum de băieți (acolo vă descurcați singuri).

Ai aici niște sfaturi sincere după care ai putea să îți ghidezi puțin viața de acum înainte și poate chiar să-i păcălești puțin pe ai tăi că știi cum funcționează treaba asta de om mare.

  • Prima şi cea mai sfântă regulă a tuturor regulilor este SĂ NU ÎȚI IEI TOȚI BANII CU TINE când ieși în oraș!

Da, da, știu că te gândești că e mai bine să îi ai acolo cu tine în caz că se întâmplă ceva și poate ai neapărată nevoie de mai mulți bani. Dar, de obicei când ieși in baruri, acea “neapărată nevoie” înseamnă: “dacă sunt la mine, îi cheltui”.

Nu-mi pasă, ai rămas pe drumuri? Nu ai bani de taxi? Ți-e foame de simți că mori dacă nu o să mănânci în oraș? Fă o plimbare! Lipește-te de oameni și mergi cu ei! Și amintește-ți mereu că zacusca e acasă și te așteaptă.

  • Orice ai face, oriunde ai vrea să ieși și să petreci: BEA ÎNAINTE ACASĂ! 

Nu încurajez consumul băuturilor alcoolice, dar e un adevăr general valabil care trebuie menționat pentru o bună funcționare a lucrurilor.

Majoritatea puburilor din Cluj au prețuri exorbitante – în traducere liberă: “Puteam să trăiesc o săptămână pe banii de două beri.”

Așadar, un mic party de încălzire cu prietenii acasă, nu strică niciodată, promit.

  • Te rog eu, NU MÂNCA ÎN ORAȘ!

Înțeleg că tentația e foarte mare si MC-ul nu dă greș niciodată, însă, MEREU, gândește-te că mâncarea poate să aștepte până acasă.

Recomand, totuși, cu cea mai mare sinceritate, cantinele. Mie, cel puțin, mi-au salvat viața de atâtea ori că nici nu mai țin minte. Du-te mănâncă la cantină de câte ori ai ocazia! În general, mâncarea e chiar bună și uimitor de ieftină, plus te scapă de gătitul acasă.

  • FĂ O VIZITĂ SECOND HAND-URILOR DIN ORAȘ!

În materie de haine, prima mea alegere sunt SH-urile. Sunt atât de multe încât îți promit că tot o să găsești ceva, chiar haine mai faine decât în magazine. Ah, și apropo, nu mai e o rușine să cumperi din SH-uri, acum cică a devenit chiar “cool” în caz că te intrebai dacă o să îți știrbească stima de sine.

  • CÂNTĂREȘTE-ȚI CU ATENȚIE IEȘIRILE ÎN ORAȘ!

O să fie date multe lupte interioare în sufletul tău când te vei gândi dacă să mergi la party-ul ăla pe care l-ai așteptat tu de două săptămâni și o să vrei să îți scoți ochii în slow-motion când vezi că în descrierea evenimentului scrie: Intrare – 30 de lei.

Știu, e greu, și nu am un remediu pentru asta. Însă sunt party-uri care au intrări mult mai decente cum ar fi 10 lei, pe care ajungi să nici nu mai simți că îi dai, sau, dacă ești norocos, poate prinzi şi ceva evenimente cu intrare moca.

Știu că nu pare cine știe ce mare filozofie însă astea sunt 5 reguli după care încerc să mă ghidez și să îmi simplific viața, chiar dacă nu îmi iese uneori.

Iar dacă simți că cele de mai sus nu te ajută cu absolut nimic, mai am un mic sfat de rezervă: încearcă să îți iei un job part-time, în funcție de cât timp ești dispus să dedici acestui lucru, sau, de ce nu, poate mai stai pe acasă și înveți puțin ca să iei bursa aia și să te duci la petrecerile la care îți dorești, chiar și cu 30 de lei intrarea…


Articol realizat de Joicaliuc Sebastiana


Lasă un răspuns

Site creat de