Din Zona

Studenţi în Cluj-Napoca, declaraţi indezirabili în România după ce SRI a descoperit că aceştia voiau să lupte pentru ISIS

Romania Military Rank 2023

Doi studenți străini din Cluj voiau să lupte pentru ISIS. Este vorba despre doi cetățeni germani care au fost declarați indezirabili în România. Aceștia voiau să ajungă în Siria pentru a se alătura grupării Stat Islamic.

Unul dintre studenți este de origine siriană, având cetățenie dublă, siriană și germană. Bărbatul și soția sa au fost declarați indezirabili în România, pe motiv că s-au radicalizat. Aceștia plănuiau să plece în Siria pentru a face parte din gruparea Stat Islamic, relatează Digi24.ro.

Cei doi sunt studenți la Facultatea de Medicină din Cluj-Napoca. Curții de Apel București au decis expulzarea acestora din România.  Propunerea de expulzare a fost făcută de Serviciul Român de Informații (SRI).

Cele două persoane (M.B. şi N.R.) au intrat în atenţia SRI încă din 2016. Acestea desfășurau activități care pun în pericol securitatea națională, susțin reprezentanții Serviciului.

Aceştia au parcurs un proces rapid de (auto)radicalizare şi au aderat la ideologia organizaţiei teroriste Daesh, manifestând o predispoziţie spre violenţă. M.B. şi N.R. au derulat activităţi de propagandă şi îndoctrinare religioasă, cu scopul atragerii unor coreligionari din România spre ideologia jihadistă. Mai mult, pe parcursul şederii în România, cei doi au prospectat ideea de a călători în Siria, cu scopul de a se alătura Califatului Daesh”, mai arată SRI.

Bărbatul cu dublă cetățenie a ajuns în România, în 2014, ca student și de atunci s-a radicalizat, arată SRI.  El ar fi fost pro-jihadist, având o reticență față de stilul de viață occidental. Soția sa este cetățean german și studiază medicina la Cluj-Napoca din 2016. Amândoi trăiau izolați față de restul comunității.

Cei doi soți au fost monitorizați de SRI încă de la intrarea în România.Lasă un răspuns

Site creat de