Social & Cultura

Studiu Eurostat. Unu din patru tineri din România stă degeaba

studenti cluj

Statistică negativă pentru România. Suntem pe locul doi în Europa, după Italia, cu 23% dintre tineri care nu muncesc şi nici nu merg la facultate, potrivit datelor institutului european de statistică Eurostat.

Adică, 1 din 4 tineri stă degeaba. Îi depăşim chiar şi pe vecinii bulgari, cu care ne comparăm de multe ori la capitolul nivel de trai.

România este de altfel pe locul doi în Europa, în privinţa tinerilor de până în 24 de ani care nu au job şi nici nu urmează vreun curs. În ultimii 10 ani, numărul lor a crescut cu aproape 5%, până la 23,6% anul trecut.

Italia conduce acest clasament, cu o proporție de 29,1 la sută. Adică un tânăr din trei nici nu munceşte, nici nu studiază. După România (cu o proporție de 23,6 la sută), urmează Grecia (23 la sută), Bulgaria și Cipru (ambele cu 22,7 la sută), Spania (21,2 la sută) și Croația (19,6 la sută).

La polul opus este Olanda, cu doar 6,9% dintre tineri aflați în această situație. Locuri bune în acest clasament ocupă și Malta (8,1 la sută), Danemarca (8,5 la sută), Luxemburg (9 la sută) și Suedia (9,3 la sută).

Datele sunt valabile pentru 2016 și se aplică în cazul tinerilor cu vârstele cuprinse între 20 și 24 de ani.

În cazul României, oficialii estimează că sunt 200 de mii de tineri cu vârsta între 16 şi 24 de ani fără ocupaţie.

O soluţie pe termen lung vine de la Ministerul Muncii. Tinerii vor urma cursuri de pregătire, potrivit unui proiect având un buget de 47 de milioane de euro din fonduri europene.

sursa: Digi24.ro


Lasă un răspuns

Site creat de