Politic

Studiu: o familie de români, formată din mamă, tată şi copil, plăteşte de-a lungul vieţii taxe în valoare de trei milioane de lei

taxe romani de-a lungul vietii

Firma de consultanță KPMG a publicat un studiu cu rezultate inedite: totalul taxelor și impozitelor plătite către stat de-a lungul vieții de o familie obișnuită cu un copil este de aproximativ trei milioane lei.

Consultanții de la KPMG au prezentat povestea unei familii obișnuite din România (soț, soție și un copil), de la 20 de ani până la 80 de ani, din perspectiva costurilor fiscale plătite statului.

Familia analizată are de-a lungul vieții numeroase activități ce determină plata către stat a unor sume de bani: totalul taxelor și impozitelor plătite către stat este de aproximativ 3 mil. RON.

Cea mai mare parte din această sumă o reprezintă taxele reținute din salariul brut, respectiv 2.5 milioane de lei.

Din acest total, aproximativ 600.000 RON reprezintă CASS, numai această sumă fiind suficientă pentru a finanța 4 nopți de spitalizare pentru 307 de persoane într-un spital privat sau achiziția a 3 ambulanțe.

TVA plătită pe parcursul întregii vieți este de aproximativ 400.000 RON, sumă suficientă pentru achiziția unei autospeciale de pompieri sau dotarea a 6 școli cu calculatoare și licențe software.

Deloc de neglijat este suma aferentă accizelor pentru consumul de alcool, tutun și combustibil, respectiv aproximativ 67.000 RON.

Folosirea mașinii are un cost fiscal total de aproximativ 64,000 RON, sumă calculată luând în calcul un consum mediu anual de 480 litri benzină și 8,000 Km parcurși. Din această sumă accizele pentru combustibil reprezintă aproximativ 27,000 RON.

Studiul KPMG poate fi vazut aici.Lasă un răspuns

Site creat de