Social & Cultura

Sustenabilitate: ce tip de mobilă living să alegi

Sustenabilitate: ce tip de mobilă living să alegi

De mai mult timp trendurile pentru designul interior sunt legate de sustenabilitate, design biofilic (apartenența la natură), well-being, culori definite, grafisme și transparențe. Practic elementele de bază care s-au impus sunt aspectul, funcţionalitatea, calitatea, sustenabilitatea şi preţul scăzut. O astfel de abordare am intalnit-o si la Acaju.

Sustenabilitatea în viața de zi cu zi trebuie privită ca un beneficiu pentru individ și planetă. Trăitul sustenabil (sustainable living) este de fapt o filosofie de viață ce contribuie la sănătatea noastră, a comunității și a planetei, prin evitarea produselor toxice, prin alegerea consumului responsabil de resurse și prin cumpărarea lucrurilor care durează mai mult în timp, sunt multifuncționale și nu sunt nocive pentru sănătate. Acțiunile sustenabile sunt accesibile tuturor, fiecare individ având puterea de a contribui la îmbunătățirea situației actuale. Dacă vrei să protejezi natura și să ai un stil de viață mai sustenabil, poți face chiar începând de azi o schimbare mică, dar esențială.

Punctul de plecare în susținerea sustenabilității este să adopți un stil de viață minimalist. Asta înseamnă să utilizezi fiecare lucru pe care îl deții cât mai mult, să cumperi ceea ce știi sigur că îți este de folos și nu este doar un moft. Stilul de viață minimalist înseamnă și să reciclezi și să refolosești pe cât de mult posibil, susținând astfel producția de bunuri sustenabile și reducând totodată risipa de materiale.

Sfaturi pentru un stil de viață sustenabil

De bază în conceptul de trai și pentru stilul sustenabil sunt cei 4R, reduce, refolosește, repară și reciclează. Așa că încearcă pe cât posibil să nu cumperi lucruri noi în baza unui impuls.

Înainte de a renunța la un lucru întreabă-te dacă nu cumva poți să faci altceva din el. De pildă, din conservele și borcanele rămase poți face ghivece de flori sau dintr-un fular vechi o husă de pernă decorativă, iar mobila din lemn masiv a părinților se poate recondiționa. Recondiționarea mobilei vechi poate fi o oportunitate de a-ți folosi creativitatea pentru a reinventa o piesă de calitate și de a avea grijă de mediul în care trăiești. Iată câteva dintre lucrurile cu care poți contribui la sustenabilitatea planetei:

  • Cumpără mobilă second hand pe care o poți găsi la târguri, la vecini care renovează sau la diferite magazine second hand sau vintage. Fie că este în stare excelentă sau îți oferă oportunitatea de a o recondiționa pentru a arăta pe placul tău, vei promova în acest fel sustenabilitatea.
  • Optează pentru mobila din lemn recuperat, fie construindu-ți singur piesele de mobilier, fie optând pentru achiziționarea unui produs gata realizat din lemn recuperat.
  • Oferă obiectelor vechi o altă întrebuințare și aici este vorba de piese de mobilier recondiționate, “readuse la viață” și cărora li s-a dat o nouă șansă să strălucească în locuința ta. O ușă veche, pe care toata lumea s-ar fi gândit să o arunce, poate fi transformată de un meșter priceput într-un blat de bucătărie sau într-un raft. Sau, de exemplu, folosește șaua de la bicicleta veche pentru a realiza un scaun neobișnuit cu care îi vei impresiona pe musafiri.
  • Alege piese de mobilier din materiale reciclate, poate fi vorba de plastic sau metal, aceste produse sunt mai durabile și mai ușor de reparat.
  • Optează pentru un mobilier mai ieftin de la Acaju și cu aproximativ aceleași calități, un mobilier din plastic de exemplu ar putea fi o soluție. Pentru reciclarea acestuia însă, după ce nu mai poate fi folosit, în același spirit de ecologist trebuie să duci scaunul la un centru de colectare special.
  • Alege cu grijă mobilierul din lemn, ar trebui ca materialul să provină din păduri administrate responsabil (de exemplu din ferme de copaci, cherestea cultivată pe plantație).
  • Economisește energia: iluminatul, încălzitul și ventilatul sunt trei surse majore de reducere a consumului de energie. Folosește-te cât mai mult de lumina naturală sau folosește becurile cu led.

mobila eco friendly cluju.ro

De ce să alegi mobilă eco-friendly în living

În lumea designului de interior, ”natural” este un termen care desemnează orice sursă regenerabilă care provine din natură. Este cu atât mai recomandată cu cât poate fi reutilizată și după încetarea funcționării locuinței sau poate fi reciclată, intrând în alte materiale sau proiecte. Companiile producătoare de mobilă încep să fie responsabile în ceea ce privește sustenabilitatea, concentrându-se pe economisirea resurselor și asigurându-se că toate materialele folosite la realizarea pieselor de mobilier sunt reciclabile sau sunt chiar materiale reciclate.

În același timp optând pentru designul biofilic faci și un pas către natură. Elementele decorative create din fibre vegetale (trestie indiană, ramura de salcie, agava, cocos, fire de iută) vor aduce o notă elegantă sufrageriei tale, dar și un strop de căldură.

Mobila din lemn pentru un living sustenabil

Lemnul natural rămâne la fel de popular ca întotdeauna, mai ales că pe lângă sustenabilitate, lemnul este un material sănătos, versatil care creează mereu o senzație de confort. Lemnul conferă căldură interiorului, fie că e vorba de o mobila living pe care o alegi de la Acaju, de podea sau chiar de un perete. La capitolul mobilier se va pune accent pe piesele modulare și multifuncționale care să poată fi utilizate în mai multe scopuri.

Mobila pentru living din lemn masiv reprezintă o alegere inspirată și sustenabilă pe termen lung pentru toți cei care ne dorim o mobilă de calitate, care să corespundă unor parametri tehnici și estetici corespunzători, dar și nevoii de a contribui la protecția mediului. Frumusețea naturală a lemnului masiv se integrează perfect în orice stil architectural și are cea mai mare rezistență în timp la uzură, în comparație cu substitute din PAL sau MDF.

Există, de asemenea, un beneficiu major în factorul de sustenabilitate prin achiziţia de mobilier de la o companie care utilizează surse etice pentru materia primă. În timp ce materialele plastice şi PAL-ul pot fi puternic procesate şi pline de chimicale, lemnul ca materie primă este prelucrat într-un mod mult mai natural şi nu suportă la fel de multe tratamente chimice. De asemenea lemnul este o sursă regenerabilă şi el trebuie să provină din păduri care sunt gestionate durabil.

În ceea ce privește materialele folosite este recomandată mobila de calitate, din lemn de stejar sau cireș. Alegerea lor este bună atât din punct de vedere al design-ului interior, cât și al durabilității, esteticii și culorilor calde. Chiar dacă pare o investiție costisitoare, întoarcerea la esențele de lemn valoroase a început de ceva vreme și tendința se păstrează.

Pe de altă parte cel mai bine se pliază stilului sustenabil, mobila de living în stil minimalist sau scandinav, datorită simplității, funcționalității, minimului de piese de mobilier, lipsei canelurilor ornate abundent pe mobilă, minimului de elemente de decor și mai ales a folosirii lemnului ca material de bază. Lemnul de culoare deschisă va aduce instant căldură și va mări optic spațiul. Mobilierul de lemn, în stil liniar, cu finisaj natural, aduce cu prospețimea și naturalețea stilului scandinav.

mobila living lemn cluju.ro

Mobilă din ratan pentru un living nonconformist

Mobila din ratan a cunoscut o popularitate crescută în ultimii ani, fiind în trendul amenajărilor de interioare și în același timp o opțiune demnă de luat în seamă pentru cei în căutare de piese de decor eco-friendly. Atât în variantele sintetice cât și în cele naturale, ratanul este exotic în formă și culoare, deosebit de rezistent și confortabil, ambele variante fiind sustenabile și prietenoase cu mediul.

Ratanul sintetic a apărut în dorința de a face mobila de ratan mai accesibilă ca preț, are același aspect cu cel natural și în plus este rezistent la umezeală și mucegai. Și chiar dacă materialele sintetice sunt de obicei privite cu suspiciune când vine vorba de sustenabilitate, majoritatea pieselor din ratan sintetic sunt făcute din materiale special create și tratate pentru a nu dăuna mediului. Cât despre ratanul natural, acesta este unul dintre cele mai ușor reciclabile materiale, iar impactul asupra mediului poate fi considerat neglijabil. În plus, nu numai că nu dăunează mediului, dar îl și ajută, atâta vreme cât înlocuiește folosirea lemnului, ajutând astfel la conservarea pădurilor.

Datorită rezistenței sale la intemperii, ratanul tinde să fie folosit mai ales pentru amenajarea grădinilor sau a teraselor. Nu este nimic greșit în a aduce piesele din ratan în interiorul casei, sunt versatile și vor face spațiul mai primitor. Pentru un living de inspirație exotică, mobila living din ratan este chiar un „must”. de exemplu, îți poți impresiona invitații cu un relaxant balansoar din ratan.

Combinați acest tip de mobilă cu piese tapițate și veți crea un design rafinat. Nu doar frumoase, dar și utile, mobilele din ratan pot fi amplasate oriunde. Se asortează cu diferite perne confortabile, se curață ușor și sunt facil de întreținut. Dacă vei îmbina piesele de mobilier din ratan cu materiale textile naturale, din bumbac sau in, în culorii vii si luminoase, cu accente din insulele tropicale, vei obține garantat un decor de vis.

Alege mobilă de calitate, cu împletituri rezistente. Cadrele mobilei din ratan trebuie să fie grele, iar împletitura densă. O mobilă din ratan rezistă ani în șir dacă este întreținută corespunzător, pentru a te bucura un timp mai îndelungat de estetica ei specială.

mobila ratan cluju.ro

De ce este bine să recondiționezi mobila veche

Recondiționarea mobilei vechi este un trend care susține sustenabilitatea și care de ce să nu recunoaștem te va ajuta să economisești bani, dar și să ai un mobilier original, creat conform propriilor dorințe. Refolosirea unor piese de mobilă se poate face simplu, fără proceduri complicate, uneori fiind suficient doar să le curățăm. O piesă de mobilier vintage se poate reabilita și transforma într-un obiect decorativ care poate eclipsa chiar si cele mai noi obiecte de mobilier achiziționate.

Dacă ai un birou vechi, scaune cu tapițerie tocită, o sofa decolorată de vreme, un balansoar stricat sau un fotoliu deteriorat și nu ai optat încă pentru aruncarea lor la gunoi este cazul să încerci să le revigorezi. Poți folosi lac sau vopsea pentru a reda culorile sau luciul, de asemenea poți folosi materiale textile sau bucăţi de marmură, lemn sau piatră pentru a crea elemente de decor inedite.

Patina timpului face ca obiectul de mobilier restaurat să aibă o istorie a lui, lucru care îi conferă o aură deosebită. Ai nevoie doar de puțină răbdare, imaginație și materiale bine alese, pentru ca orice piesă de mobilier veche să fie transformată într-una modernă. Astfel, scaune mici cu trei picioare, pictate manual cu modele florale, fotolii sau scaune prăfuite, cufere peste cufere, vechi, astăzi prind din nou viață și nu mai stau uitate, pline de praf prin podurile caselor.

Tendinţele mobilierului din viitor merg în direcția sustenabilității, a produselor ecologice, concentrându-se pe materiale reciclate şi pe protejarea naturii. Atunci când decizi că este cazul să achiziționezi o piesă de mobilier nouă, asigură-te că merită timpul şi investiţia, astfel încât să poți face cea mai bună alegere. Cel mai bine optează pentru mobilier multifuncţional şi durabil și orientează-te către piese de mobilier din lemn reciclat şi din materiale preluate din surse gestionate în mod responsabil.



1 Comment

Lasă un răspuns

Site creat de