Social & Cultura

Susținere pentru familiile copiilor bolnavi de diabet – Întâlnire la Cluj cu reprezentanții taberelor terapeutice Yuppi

yuppi cluj

20 de familii – copii cu diabet zaharat tip 1 și părinții sau aparținătorii lor – vor participa marți, 19 aprilie, între orele 17 și 19, la Școala Liviu Rebreanu (Aleea Retezat, nr. 4)  din Cluj-Napoca la o sesiune de informare alături de reprezentanţii Asociaţiei Mişcare de Tabără Yuppi, ai Asociației Copiilor și Tinerilor cu Diabet Cluj și alături de un medic pediatru, consilier în cadrul proiectului.

Profesioniștii vor discuta cu participanții despre problemele lor concrete, neîmplinrile, obstacolele cu care se confruntă în viața de zi cu zi și situațiile în care au nevoie de ajutor. La eveniment este invitată să participe orice familie al cărei copil bolnav de diabet are vârsta sub 17 ani.

În cadrul sesiunii de informare vor fi prezente Nagy Réka, coordonatorul copiilor din cadrul taberelor terapeutie Yuppi, Daniela Martiș, președintele Asociației Copiilor și Tinerilor cu Diabet din Județul Cluj – partener de proiect și mama al unui adolescent cu diabet, precum și Irina Miron, medic rezident pediatru, bolnavă de diabet de la vârsta de 8 ani, consilier în cadrul proiectului
Până acum, întâlniri similare au avut loc Satu Mare, Miercurea Ciuc și Zalău, iar evenimentul de la Cluj este ultimul de acest tip din 2016. În 2017, următoarele orașe-gazdă ale acestor evenimente vor fi Oradea, Baia Mare și Sibiu.

De altfel, ulterior sesiunilor de informare vor avea loc întâlniri de consiliere – graţie unei echipe multidisciplinare formată din medici, nutriţionişti, asistenţi sociali, pedagogi, psihologi, jurişti vor putea fi găsite cele mai eficiente modalităţi de a veni în sprijinul copiilor și familiilor lor.

„În cadrul acestor întâlniri dorim să informăm participanții cu privire la proiect: consilierea care le stă la dispoziție, taberele terapeutice, grupurile de suport pentru aparținători. De asemenea,  dorim să răspundem la întrebările lor legate de viața cotidiană a copilului cu diabet. Intenționăm să identificăm și noi care sunt problemele lor medico-sociale unde, cu ajutorul partenerului și al echipei de profesioniști din spate, putem să ajutăm, să venim cu informația bună, cu posibile soluții”, detaliază László Zsuzsa, președintele Asociației Mișcare de Tabără Yuppi.

„Dorim să venim în ajutorul medicului specialist, care în cadrul tratamentului spitalicesc de maximum trei săptămâni nu are cum să explice toate lucrurile legate de viața cotidiană, precum „Am voie să fac sport? Cum explic ce am colegilor de clasă? Pot să merg în tabere/excursii?””, adaugă László Zsuzsa

Problemele ridicate de către familii în cadrul întâlnirilor anterioare sunt de ordin medico-social (sensibilitate la gluten, lactoză – „ce pot să mănânc?”, participare la activități sportive, excursii, tabere), de ordin medical (lipsa de bandelete, puțini medici specialiști în anumite zone), de ordin juridic (încadrare în grad de handicap, acces la drepturi cum ar fi bilete de tren/autocar cu reducere, taxe speciale pe mașină/locuință, în general lipsa de informații), de ordin psihologic (independența copilului, responsabilitatea părintelui, acceptarea bolii).
Asociaţia Mişcare de Tabără Yuppi, cu sediul în Cluj-Napoca, organizează începând din 2011 tabere de terapie prin experienţă la Şăulia de Câmpie, judeţul Mureş. Taberele Yuppi sunt adresate copiilor şi adolescenţilor diagnosticaţi cu diabet, artrită juvenilă şi boli oncologice. În cadrul taberelor, copiii şi adolescenţii sunt implicaţi în activităţi precum căţărare, călărit, caiac, tras cu arcul, lucru manual, fotografie, teatru, experienţe care îi ajută să-şi redescopere încrederea în sine şi le oferă resurse emoţionale esenţiale în lupta cu boala. În 2015, taberele au găzduit aproximativ 130 de copii proveniţi din 13 judeţe, susţinuţi de 100 de voluntari. În prezent, Yuppi colaborează cu 35 de medici specialişti.

 


Asociația Copiilor și Tinerilor cu Diabet din Județul Cluj este o asociatie inființată în urmă cu 10 ani, cu scopul de a ajuta copiii, tinerii cu diabet si familiile acestora. Ajutorul constă în donarea de bandelete, în special, carte de specialitate, alimente, consiliere la nevoie. 

Evenimentul care va avea loc în 19 aprilie este organizat de Asociatia Copiilor și Tinerilor cu Diabet din Județul Cluj, în parteneriat cu Asociaţia Mişcare de Tabără Yuppi și face parte din proiectul „O viaţă împlinită cu diabet – Dezvoltarea unui serviciu integrat de suport medico-social pentru întărirea abilităţilor de viaţă a copiilor şi tinerilor cu diabet insulino-dependent din 7 judeţe”. Proiectul a fost inițiat împreună cu partenerul Asociația Copiilor și Tinerilor cu Diabet din Județul Cluj, cu scopul de a crea cadrul necesar pentru a oferi servicii complete familiilor în care trăiesc copii/tineri cu diabet.

Proiectul „O viaţă împlinită cu diabet – Dezvoltarea unui serviciu integrat de suport medico-social pentru întărirea abilităţilor de viaţă a copiilor şi tinerilor cu diabet insulino-dependent din 7 judeţe” este co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă. Valoarea totală al proiectului este de 83.335,10 CHF, din care finanțare nerambursabilă 74.800,00 CHF și co-finanțare 8.535,10 CHF.

 Lasă un răspuns

Site creat de