Cea de-a cincea ediție a Festivalului Internațional de Carte Transilvania a debutat marți, 3 octombrie, prin evenimentul de deschidere oficială al manifestației, și anume Marșul Lecturii.
Sute de clujeni pasionați de literatură au luat mărșăluit de la statuia corifeilor Școlii Ardelene, din fața Universității Babeș Bolyai, în drum spre Piața Unirii, scandând sloganul: „Clujul citește!”.
Cei mai numeroși au fost elevii de gimnaziu și liceu care, însoțiți de cadrele didactice îndrumătoare, au pregătit și afișat, în timpul marșului, pancarte sau steaguri înscripționate cu diferite mesaje de susținere a lecturii și a unei educații bazate pe uzul cărțiilor cel puțin la fel de mult pe cât se utilizează online-ul în zilele noastre.
Participanții acestei parade s-au identificat ușor în mulțime, ei purtând în mâini cartea preferată, luată de acasă sau de la bibliotecă. De asemenea, cei care au dorit, au putut citi cu glas tare un fragment din cartea adusă cu ei.
În cadrul deschiderii, scriitoarea română Irina Petraș, care este, de asemenea, invitată de onoare a ediției festivalului de anul acesta, a adresat publicului câteva cuvinte. „Nu există loc mai bun unde puteam organiza acest marș decât aici. Îi avem în spatele nostru pe corifeii Școlii Ardelene: Petru Maior, Samuil Micu și Gheorghe Șincai, suntem în fața Universității Babeș Bolyai, suntem așadar înconjurații de școli și de cultură. Ne aflăm într-un spațiu cultural extrem de accestuat.”
În finalul micului discurs, autoare a mai menționat: „Dacă nu citești pierzi totul, însă dacă citești, câștigi totul. Un om care citește este un om liber.”
Clujenii se pot bucura de o săptămână plină de evenimente în cadrul FICT, de la numeroase lansări de carte, în limbile română, engleză, maghiară, germană ş.a. la concerte, recitaluri de poezie, dialoguri cu scriitori sau dezbateri. Festivalul de Carte reuneşte în perioada 3-8 octombrie nume celebre, întâlniri cu scriitori internaţionali: Adonis (Franţa), Alice Notley (SUA), Corina Oproae (Spania), Grigore Arbore (Italia), Petr Borkovec (Republica Cehă), Sandrone Dazieri (Italia) şi români: Adrian Popescu, Radu Ţuculescu, Oana Pellea, Mihai Şora şi Irina Petraş.
Programul complet poate fi consultat pe http://transilvaniabook.ro/.
Articol realizat de Bogdan Podar si Raluca Georgiana Strugar