Social & Cultura, Important

Teatrul Național din Cluj anunță că piesa „Tzara arde și Dada se piaptănă” se va juca la Riverside Church Theatre din New York

Tzara arde și Dada se piaptănă

Teatrul Național din Cluj, Asociația Persona și Facultatea de Teatru și Televiziune a Universității Babeș-Bolyai anunță că Tzara arde și Dada se piaptănă (Fantoma de la Elsinore), co-producție realizată cu ocazia centenarului mișcării dadaiste (1916-2016), se va juca la Riverside Church Theatre din New York în 8 septembrie la ora 19.00, în cadrul proiectului Un secol de dadaism: literatură, teatru și arte vizuale, patronat de Institutul Cultural Român.

Textul original a fost scris de Ion Pop, Ștefana și Ioan Pop-Curșeu și are în centru figura lui Tristan Tzara, poet de origine română și principal animator al dadaismului. Momente semnificative din viața lui Tzara, de la Cabaret Voltaire, trecând prin experiența pariziană și ajungând la ultimii ani ai vieții poetului, sunt subordonate câtorva teme esențiale: arta, prietenia, dragostea, implicarea politică.

Din distribuția spectacolului fac parte actori consacrați ai Naționalului clujean, cum ar fi Cristian Grosu și Cătălin Codreanu, free-lanceri de talent: Rareș Stoica, dar și profesori de la Facultatea de Teatru și Televiziune: Filip Odangiu și Ștefana Pop-Curșeu. Regia e semnată de Ștefana Pop-Curșeu, care a colaborat foarte bine cu actorii, integrând într-o concepție unitară toate ideile și fumisteriile pe care aceștia le-au propus pentru construcția spectacolului.

Proiectul Un secol de dadaism mai cuprinde și câteva conferințe pe care le vor susține Ștefana Pop-Curșeu, Michael Finkhental, Ioan Pop-Curșeu și un reprezentant al Harriman Institute la Columbia University în 9 septembrie, între orele 12.00 și 13.30. Conferințele vor pune în lumină contribuția românească la mișcarea dadaistă internațională.Lasă un răspuns

Site creat de