Sâmbătă, 6 iunie 2020, ne vedem pe BT Arena din Cluj Napoca pentru a celebra împreună 10 ani de prietenie, comunitate, dedicare și inspirație la TEDx Cluj 2020.
10gether reprezintă 3.000 de participanți din Cluj Napoca, din întreaga țară și din afara ei care nu se cunosc între ei, dar care vibrează împreună la auzul unei idei, care se regăsesc într-o lecție învățată și care, la sfârșitul zilei, îndrăznesc să vadă cât de aproape este limita cerului. Unitatea este conceptul care definește tema de anul acesta, întrucât nu există bariere între public și cei 50 de speakeri și performeri, iar networking-ul este laitmotiv, facilitând schimbul de idei și experiențe pe tot parcursul evenimentului.
Oana Rotariu are 30 de ani și este din Pitești. Cu două facultăți și un masterat absolvite, aceasta este de profesie IT-istă, dar, a ales să nu se oprească la acest domeniu și să-și urmeze pasiunea pentru make-up. Oana mai este specială pentru ceva: este unul dintre supraviețuitorii tragediei de la Colectiv. Pe ea o puteți întâlni în cadrul ediției de anul acesta, unde va explica cum poți renaște din propria cenușă și cât de important devine „împreună”, atunci când trebuie să o iei de la capăt: “Împreună” reprezintă esența ce stă la baza reușitei umane. Vin la TEDx Cluj pentru a va împărtăși experiența mea și puterea nemărginită a acestui simplu cuvânt, care pentru mine a devenit o filosofie de viață”.
Ultimii 10 ani au inspirat la TEDx Cluj peste 10.000 de participanți și peste 230 de speakeri. Profilul participanților este atât de divers, însă un lucru e cert: toți sunt pasionați de evoluție si de inovație. Drept dovadă, în ediția din 2019, 25% dintre cei prezenți au provenit din zona IT. Predomină, însă, și comunități entuziaste din marketing, publicitate și finanțe.
Speakerii nu își vor expune pe scenă rezultatele profesionale, care, fără îndoială, există. Ei se vor afla în fața publicului pentru a transmite timp de 8 până la 12 minute o idee, un mesaj, un strigăt, un îndemn, scopul final fiind ca spectatorii să plece cu un sentiment de bogăție, de revelație, de inspirație. La final, niciun video sau un discurs nu au valoare fără oamenii care cred într-o poveste și o transmit mai departe prin fapte concrete. „A face bine este cea mai mare oportunitate de business” (Vlad Atanasiu, arhitect în educație si speaker TEDxCluj 2013).
De-a lungul celor 10 ediții TEDx Cluj au inspirat: Oana Pelea, Andrei Gheorghe, Dani Oțil, Florin Piersic Jr., Răzvan Exarhu, Nicolae Maniu, Mihai Ghyka, Solomon Marcus, Prințesa Marina Sturdza, Dr. Raed Arafat, Cristian Lupșa, Cosmin Alexandru, Brad Blanton, Vintila Mihăilescu, Nic Sârbu, Melania Medeleanu, George Buhnici, Vlad Voiculescu, Andrei Roșu.
“Fiecare faptă bună făcută și nespusă este pe jumătate irosită. De ce? Pentru că lumea în care trăim are nevoie de exemple pozitive. (…) Propun în schimb, să învățăm să facem din egoism bine, să facem bine pentru noi. Și dacă învățăm să facem bine, pentru că prima dată nouă ne facem binele ăla, nu trebuie să ne schimbăm. În schimb, schimbăm radical în bine lumea în care trăim ”, Vladmir Drăghia la #TEDx Cluj 2019 – What If.
TEDxCluj a crescut odată cu fenomenul internațional. Primul eveniment a avut loc in 2010, cu 100 de participanți. Trei ani mai târziu, deja găzduia 1.000 de participanți la fiecare ediție, iar numărul acestora a început să crească de la an la an. În prezent, este cea mai mare desfășurare TEDx din Romania.
„Emoția generată de peste 3000 de persoane care vibrează la unison atunci când sunt atinse de magia unei voci sau a unei trăiri este unică. Acest lucru se intâmplă de 10 ani, datorită TEDx Cluj, prin energia a peste 10.000 de participanti. Împreună putem extinde limitele în absolut orice. Iar tocmai acest crez ne-a condus să vrem să oferim din nou acest sentiment de apartenență a unei comunități oricui crede in aceasta forță. Poveștile nu se nasc singure, ele prind viața, trăiesc si se înmulțesc împreună, rolul nostru este doar să le transmitem și să le ascultăm!”, a declarat Cristian Dascălu, Curator TEDx Cluj.
TED este o marcă a conferințelor în care unii dintre cei mai importanți gânditori și activiști ai lumii sunt invitați să împărtășească informații din domeniile de care sunt pasionați. TED își definește misiunea ca “idei care merită să fie răspândite”.
“TED” vine de la Technology, Entertainment, Design, trei domenii largi care, în mod colectiv, ne modelează viitorul. Evenimentul în sine este chiar mai amplu, prezentând idei care contează în orice disciplină. Participanții îl numesc “cel mai bun tratament pentru creier” și “o călătorie de patru zile in viitor”.
Până în prezent, s-au organizat evenimente TEDx în peste 130 de țări – susținute în peste 100 de limbi, care au publicat online peste 30.000 de discursuri, accesibile oricui, oricând, în mod gratuit.