Social & Cultura

Teste gratuite la Cluj pentru depistarea Hepatitei C

Teste gratuite la Cluj pentru depistarea Hepatitei C

Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România (APAH-RO) este partener al Societății Române de Gastroenterologie și Hepatologie în proiectul HepC A.L.E.R.T. (HepC Awareness-Linkage to care Epidemiological-Research-Treatment) prin care vor fi testate persoanele cu risc de hepatita C, persoane ce se adresează unităţilor medicale din România.

De asemenea, Institutul Clinic Fundeni şi Centrele de Gastroenterologie şi Hepatologie din ţară (Iaşi, Cluj-Napoca, Timişoara), Romanian Association for Liver Diseases (RoALD) s-au implicat în acest proiect.

Testarea se realizează cu ajutorul testelor rapide de diagnostic (cu sânge din deget) și este gratuită pentru toate persoanele asigurate care ajung într-una dintre următoarele unități medicale:

  • Centrul de Gastroenterologie și Hepatologie, Institutul Clinic Fundeni, București
  • Centrul de Gastroenterologie și Hepatologie, Spitalul Clinic Județean de Urgență ”Sf. Spiridon”, Iași
  • Clinica de Gastroenterologie și Hepatologie, Spitalul Clinic Județean de Urgență ”Pius Brînzeu”, Timișoara
  • Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie ”Prof. Dr. Octavian Fodor”, Cluj-Napoca

În aceste centre se vor realiza testările primare, evaluare și tratament, precum și analiza epidemiologică.

Se estimează că în primele trei luni ale proiectului vor fi testate aproximativ 50.000 de persoane în cele patru centre implicate.

Pe viitor, numărul centrelor va crește astfel încât să fie acoperite cât mai multe orașe din țară.

”APAH-RO sprijină orice acțiune de testare prin care se încearcă eliminarea  hepatitelor, bolii cu transmitere, din rândul populației. Suntem onorați să fim partenerii Societății Române de Gastroenterologie și Hepatologie într-un proiect de o asemenea anvergură. Rolul asociației va fi acela de informare cu privire la afecțiunile hepatice, modalitățile de testare și tratament. De asemenea, pacienții și aparținătorii care au nevoie de suport psihologic, ni se pot adresa. APAH-RO face apel către populația generală și, în mod special, către persoanele aflate la risc să se testeze. Testarea este un gest de responsabilitate față de propria persoană și față de comunitatea în care trăim,” a declarat Marinela Debu, președinte APAH-RO.

În cursul anului 2018, APAH-RO a testat peste 2.000 de persoane la nivelul întregii țări prin intermediul diferitelor campanii și acțiuni desfășurate.

Obiectivele proiectului HepC A.L.E.R.T. vizează testarea și eliminarea hepatitei C din rândul pacienților aflați la risc, prevenirea progresiei bolilor hepatice și a posibilității de transmitere în rândul populației sănătoase, dar și reducerea impactului economic asupra sistemului de sănătate.

România ocupă primul loc în UE în ceea ce privește prevalența HVB cu 4,4% și locul al doilea la infecția HVC cu 3,3%. În România, în anul 2015, cirozele și cancerele hepatice secundare infecțiilor cu virusul B și C au dus la peste 5.000 de decese (peste 25 de decese la 100.000 de locuitori), mai multe decât cele provocate de diabet, tuberculoză și HIV/SIDA împreună.

În ultimii ani, România a făcut pași importanți în ceea ce privește diagnosticarea și tratarea pacienților cu hepatită: începând cu anul 2018, testele pentru hepatitele virale – atât cele pentru diagnosticare, cât și cele pentru monitorizare, sunt decontate de CNAS prin includerea în pachetul de bază la medicii de familie; autoritățile au amendat legislația privind contractul cost-volum-rezultat (tratamentul fără interferon pentru pacienții cu hepatita C), oferind acces la tratament începând cu gradul unu de fibroză și acces la toate terapiile din piață; viremia și fibroscanul sunt decontate în sistemul de spitalizare de zi – accesul la acest serviciu depinde de dotările unităților medicale.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), hepatitele virale B și C reprezintă provocări majore, afectând 325 de milioane de oameni. Aceste afecțiuni generează cancer hepatic și provoacă anual 1,34 milioane de decese deoarece cel puțin 60% din cazurile de cancer hepatic au la bază testarea târzie, respectiv accesul la tratament pentru hepatitele B și C în stadii avansate ale bolii.Lasă un răspuns

Site creat de