Zilele Filmului Românesc, secțiunea care adună anul acesta 29 de producții românești, dintre care 6 aduse în premieră mondială, începe pe 2 iunie, la Festivalul Internațional de Film Transilvania. Proiecțiile Câini (r. Bogdan Mirică), singurul film românesc prezentat și în Competiția Oficială, și Sieranevada, în regia lui Cristi Puiu, de pe 2 iunie, sunt deja sold-out la Cluj. Regizorii celor două filme se vor întâlni cu publicul la TIFF Lounge-ul din Piața Unirii: Bogdan Mirică, Vlad Ivanov, Gheorghe Visu și Raluca Aprodu vor vorbi joi, de la 17.00, despre filmul Câini, distins la Cannes cu Premiul FIPRESCI, iar Cristi Puiu va răspunde întrebărilor despre Sieranevada – întors din competiția de la Cannes – pe 3 iunie.
După premiera spectaculoasă de la Parcul de Sculpturi Archai Vlaha, în prezența a circa 900 de spectatori, comedia Două lozuri va avea parte de o proiecție și în Piața Unirii, joi, 2 iunie, la 21.45, în prezența regizorului Paul Negoescu și a actorilor Dorian Boguță, Dragoș Bucur, Alexandru Papadopol. De prima vizionare cu public vor avea parte și Ultima zi, în prezența regizorului Gabriel Achim și a actorilor Doru Ana și Mimi Brănescu, și Afacerea Est, în prezența lui Igor Cobileanski. Vor testa pentru prima dată reacția sălii și Ion Indolean, cu debutul Discordia, Sorin Luca, autorul documentarului Imagini din vis, despre părintele muzicii electronice din România, Rodion-Ladislau Roșca, invitat la TIFF, și Ionuț Teianu, cu documentarul În căutarea tatălui pierdut.
Printre cele 17 scurtmetraje din competiția Zilele Filmului Românesc, deopotrivă premiere absolute sau filme apreciate în ultimul an, se numără și 4:15 p.m. sfârşitul lumii, selecționat în competiția de scurtmetraje de la Cannes și proiectat la TIFF în prezența lui Cătălin Rotaru şi a lui Gabi Șarga. Regizorii unor dintre filmele scurte vor lua parte la sesiuni de Q&A. La 10 ani de la lansare, o parte din echipa filmului Legături bolnăvicioase (r. Tudor Giurgiu) se va reuni la Cinema Victoria vineri, de la 17.00. La Muzeul de Artă, în aer liber, Cinema, mon amour (r. Alexandru Belc) va rula de la 21.45.
Pe 3 iunie, poate fi văzut în premieră și documentarul Never Ending Story, povestea unuia dintre primele mari concerte de la Sala Palatului post revoluţie – show-ul Dragoste, susţinut de Loredana în 2012. Proiectat în TIFFashion, la Cinema Mărăști, de la ora 15.00, filmul va fi urmat de un dialog între public, stilistul Loredanei, Radu Mada, şi regizorul filmului, Remus Achim, şi va fi însoţit de o expoziţie cu câteva dintre cele mai spectaculoase costume ale artistei.
Pe 2 iunie, TIFF sărbătorește și Ziua HBO, spectatorii fiind invitați la un maraton de cinci ore cu The Accursed/ Damnații (r. Hagai Levy), Nightingale (Casa de Cultură a Studenților, )16.00, premiera națională Doar o răsuflare (intrarea liberă), de Monica Lăzurean-Gorgan (Cinema Florin Piersic, ora 17.30, Cain’s Children, la Cercul Militar, ora 10.45 (urmată de o dezbatere).
10 actori talentați din teatrele din România vor fi prezentați publicului, presei și profesioniștilor din industria filmului în cadrul Zilelor Filmului Românesc. Joi, de la 12.30, aceștia se vor întâlni cu presa și cu publicul la TIFF Lounge, iar vineri, de la 19.00, aceștia vor urca pe scena cinematografului Florin Piersic, înaintea filmului Câini. Zilele acestea, cei 10 filmează un clip și un scurtmetraj, iau parte la workshop-uri, premiere de film și dezbateri și sunt introduși regizorilor, producătorilor români şi străini, directorilor de casting şi agenţilor. Vineri, de la 10.30, la Napoca 15, aceștia vor participa la Workshop in film & talent promotion, cu Deborah Kolar și Jan Kean.
Despre facilitățile fiscale ce pot impulsiona industria de film din România se va dezbate tot vineri, de la 12.30, la workshop-ul Romanian film law & tax incentives, la care participă Tudor Giurgiu, președintele TIFF, Alex Trăilă – membru în Consiliul de Administrație al CNC, și Manfred Schmidt – Director MDM (Germania). Programul Creative Europe va avea parte de o prezentare din partea Media Desk România vineri, de la 11.30, la Napoca 15. Mare iubitor de film românesc și membru în juriul competiției, Richard Pena, profesor la Columbia University, va susține un workshop pentru tineri profesioniști, regizori, critici de film și studenți sâmbătă, de la 15.00, la Napoca 15.
***
Festivalul Internațional de Film Transilvania (27 mai – 5 iunie 2016) este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociația pentru Festivalul de Film Transilvania.
Cu sprijinul: Ministerului Culturii, Centrului Național al Cinematografiei, Primăriei şi Consiliului Local Cluj, Institutului Cultural Român, Consiliului Judeţean Cluj, Programului Europa Creativă – MEDIA al Uniunii Europene