Liceu, Important

Tinerii din Cluj ies vineri în stradă într-un ,,Marș pentru Climă”

Tinerii din Cluj ies vineri în stradă într-un ,,Marș pentru Climă”

Tinerii clujeni se vor întâlni vineri, 27 septembrie, ora 16:30 în fața Teatrului Național de unde vor porni într-un ,,Marș pentru Climă”. 

Traseul marșului va fi următorul:

Teatrul Național- Blvd.Eroilor- Piața Unirii- întoarcere pe Blvd.21 Decembrie 1989-oprire vis-a-vis de Prefectură pe platoul din fața CEC Bank.

Mai multe școli și-au anunțat deja prezența în cadrul ,,Marșului pentru Climă” și în continuare părinții și profesorii care vor să se alăture individual sau cu clasele lor sunt incurajați să o facă.

Tinerii își propun ca prin acest demers să  atragă atenția opiniei publice clujene cu privire la riscurile reprezentate de  schimbările climatice precum și pentru a cere decidentilor politici locali și naționali să ia măsuri imediate pentru protejarea mediului, reducerea poluării și trecerea la variante mai sustenabile în cazul celor mai mari industrii poluatoare din țară.

După marș, aceștia se vor alătura manifestațiilor din cadrul Săptămânii pentru Climă (Global Climate Strike) care vor avea loc  vis a vis de Prefectură între orele 17:00 și 19:00.

Programul și spațiul din fața Prefecturii dedicat comunității clujene va  include:

  • Arta Pământului- Un spațiu în care artiști, familii și copii vor putea folosi cretă și alte materiale pentru a crea  imagini artistice legate de salvarea planetei.
  • Peretele Eco- O instalație mare pe care oamenii își vor putea scrie mesajele lor legate de soluții pentru problemele climatice și ce vor face ei- personal la Cluj, la nivel național și global – pentru a adresa criza climei globale;
  • Agenda pentru Cluj– O agendă pentru un viitor verde al Clujului.

Propunerile și ideile participanților strânse în cadrul evenimentului vor fi transformate într-o Agendă pentru Cluj. Acestea vor fi apoi  transmise primarului orașului într-o întâlnire ulterioară cu acesta.

  • Cerc și muzică Sunt invitați muzicieni de toate vârstele din Cluj să participe în cadrul cercului de muzică și tobe.
  • Slam Poetry & Poetry Lectures– Studenții și poeții din Cluj sunt invitați să susțină momente artistice și să își exprime creativitatea sub forma slam poetry.
  • Spațiu de discuții– Va exista un spațiu pentru discuții în care oamenii își pot împărtăși ideile, pot învăța mai multe despre criza climatică și pot găsi împreună soluț
  • Joc Keep Cool- Un joc adresat tuturor, pe teme de mediu, care ajută oamenii să învețe mai multe despre ce putem face pentru a adresa problema schimbărilor
  • Zidul verde- Un zid uman care va fi format de-a lungul Bulevardului 21 Decembrie, la care toți participanții vor putea lua parte.

Sărbătoarea și acțiunea de la Cluj pentru mediul înconjurător va fi un eveniment prietenos dedicat familiilor si copiilor dar care invita  oameni din toate generațiile să ia parte. Va fi un loc de acțiune și de implicare și un spațiu de inspirație și intarire a sentimentului cetatenilor ca vocea lor conteaza.

În aceeași perioadă, acțiuni  similare vor avea loc simultan în peste 100 de țări cu ocazia Summitului ONU dedicat schimbărilor climatice care va avea loc la New York, toate având ca miza informarea, educarea și creșterea nivelului de conștientizare a cetățenilor asupra problemei schimbărilor climatice precum și necesitatea implicării comunităților locale.

Tinerii din Cluj ies vineri în stradă într-un ,,Marș pentru Climă”1 Comment

  1. Bravo, sunteti cei mai destepti copii de pe glob – NOT, Greta e cea mai buna – NOT, Greta e zeul vostru – YES, continuati tot asa si o sa fie foarte bine – NOT :))

Lasă un răspuns

Site creat de