Important, Social & Cultura

Tipuri de scaune auto: cum alegi modelul potrivit pentru copilul tău?

Tipuri de scaune auto

Deplasările cu automobilul reprezintă modalitatea modernă cea mai uzitată astăzi pentru transportul personal, mai cu seamă atunci când traseele sunt esențiale pentru buna desfășurare a activităților zilnice. Prin urmare, alegerea scaunului de mașină potrivit pentru copil este foarte importantă, atât pentru confortul său pe toată durata călătoriei, cât mai ales pentru siguranța sa și a celorlalți pasageri. Există mai multe aspecte de luat în considerare înainte de a achiziționa un astfel de accesoriu auto și este util să le cunoști, pentru a face alegerea optimă.

Conformitatea cu standardele CE

În prezent, toate scaunele auto pentru copii comercializate în spațiul Uniunii Europene trebuie să aibă marcajul CE și să fie conforme cu un set de standarde minime: ECE R44/04 și ECE R44/03, ECE R129. Poți urmări astfel diferențierile dintre acestea:

  • ECE R44 este un standard introdus inițial de către ONU (1982) – în timp, a suferit modificări și actualizări; pentru a primi omologarea conform ultimei revizii, ECE R44/04, scaunul auto este testat la impact frontal de 50 Km/h, impact din spate de  30 Km/h și la răsturnare, folosind manechine și senzori pentru determinarea gradului de protecție;
  • ECE R129 (i-Size) este un standard mai nou – introdus în iulie 2013, vine cu o serie de cerințe suplimentare: testarea la impact lateral, obligativitatea utilizării sistemului ISOFIX, obligativitatea poziționării scaunului cu spatele la sensul de mers pentru copiii până în 18 luni sau 87 cm.

Ce trebuie să reții este că eticheta trebuie să menționeze fie R44/4, fie i-Size, să conțină intervalul de înălțime și greutatea maximă admisă, indicatorul european de aprobare, țara în care a fpst fabricat și țara în care a primit aprobare (4 = Olanda, 2 = Franța) și numărul de aprobare, numărul unic alocat scaunului, codul EAN, codul de bare, numele producătorului și numărul de referință al articolului la producător.

Scaun potrivit cu greutatea copilului

Greutatea este cel mai important indicator în alegerea unui scaun pentru că fiecare copil are propriul ritm de dezvoltare și alegerea în funcție de vârstă poate fi nerealistă. Așadar, vorbim de un indicator esențial ce trebuie luat în considerare, decialege scaunul în funcție de greutatea copilului. Există mai multe tipuri de scaune, în funcție de acest criteriu:

  • Grupa 0 – de la naștere până la 10 kg;
  • Grupa 0+ – de la naștere la 13 kg;
  • Grupa 1 – pentru copii cu greutatea între 9 și 18 kg;
  • Grupa 2 – pentru intervalul 15-25 kg;
  • Grupa 3 – pentru 12-36 kg.

Există și grupe combinate, care propun scaune universale, ce „cresc” alături de copil și-i oferă acestuia posibilitatea de a călători confortabil cu accesorii specifice fiecărei etape de dezvoltare:

  • Grupele 1,2 și 3 – pentru intervalul 9-36 kg;
  • Grupele 2 și 3 – dedicate copiilor cu greutate între 15 și 36 Kg.

Scaunul auto trebuie schimbat dacă greutatea copilului se apropie de limita maximă indicată pe eticheta scaunului în uz sau dacă înălțimea pasagerului depășește înălțimea spătarului scaunului. Este esențial ca suportul fiecărui pasager să respecte anatomia și particularitățile de transport necesare, astfel încât orice călătorie cu mașina să fie sigură. În aceste condiții, este fundamentală achiziționarea unui scaun auto dedicat fiecărui copil.

Sistemul de prindere a scaunului

Ideal, scaunul auto pentru copii ar trebui să aibă opțiunea de prindere ISOFIX, adică să poată se poată fixa în tijele metalice ascunse în spatele banchetei din spate. Dacă automobilul este de generație mai veche, cel mai probabil nu are sistem ISOFIX, deci va fi necesar un scaun cu prindere în centura de siguranță a mașinii.

Prețul este ultimul element care ar trebui luat în considerare, deoarece alte detalii sunt cele care fac diferența și asigură un transport sigur de fiecare dată: certificările, calitatea materialelor, caracteristicile tehnice sunt cele pe care trebuie să le analizezi pentru a lua cea mai bună decizie.

Alegerea scaunului potrivit pentru copilul tău nu este doar un detaliu care trebuie bifat. Traficul pe străzi poate fi dominat de aglomerație și de nerespectarea regulilor de circulație, deci riscul producerii unui accident este foarte ridicat. Prin urmare, este mai sănătos și mai sigur pentru copil să alegi exact scaunul potrivit, care-i oferă cel mai înalt grad de protecție.Lasă un răspuns

Site creat de