Social & Cultura, Important, Studentie

Topul celor mai utile site-uri de job-uri

Topul celor mai utile site-uri de job-uri

Majoritatea tinerilor încep să se gândească la un job abia în ultimul an de facultate când licența bate la ușă, iar dorința de a nu mai depinde de părinți e tot mai mare.

Primul pas e crearea unui Curriculum Vitae simplu și la obiect care să reflecte competențele și abilitățile noastre; asta doar în cazul în care nu ai mai aplicat pentru un job sau pentru un internship.

Următorul pas pare a fi o dilemă sau o provocare: să încep un job hunting acum, să aștept după ce termin facultatea, există job-uri disponibile doar în cadrul târgurilor de cariere sau pot găsi un loc unde să caut la orice oră un anumit loc de muncă?

Mă tem că nu am un răspuns la primele două întrebări pentru că depinde de ce îți dorești și, evident, dacă poți face față simultan examenelor și provocărilor unui job, dar poate te pot ajuta la ultima.

În ultimii ani, au apărut tot mai multe site-uri cu anunțuri despre locuri de muncă disponibile, site-uri care oferă companiilor posibilitatea de a publica la orice oră, iar utilizatorii pot căuta job-uri în funcție de mai multe criterii cum ar fi domeniul sau orașul unde locuiesc.

Și eu la fel ca alți oameni am fost confuză, nu aveam un punct de pornire așa că am apelat la tehnologie și nu m-a dezamăgit. Astfel, am decis să fac un top al celor mai accesate site-uri destinate căutării de job-uri și care m-au ajutat să găsesc rapid un job.

  1. LinkedIn – Cred că e primul site pe care îl recomand tuturor apropiaților indiferent dacă aceștia au sau sunt în căutarea unui loc de muncă. LinkedIn e mai mult o rețea de socializare unde utilizatorii își pot crea un profil asemănător cu un CV, iar cei din lista de prieteni pot să dea așa-numitele ”endorsements”, mai exact, cei care te cunosc confirmă că ai acele abilități publicate pe pagina ta. Există și partea de job search care permite utilizatorilor atât căutarea de joburi cât și publicarea de anunțuri din partea firmelor.
  2. SmartDreamers – E un web site asemănător cu LinkedIn, doar că oferă atât crearea unui profil cât și posibilitatea ca utilizatorul să încarce CV-ul sub forma unui document. Pe lângă asta căutarea de job-uri permite aplicarea unui filtre cum ar fi domeniul, experiența (entry level, mid-level etc) sau tipul de contract (full-time, part-time etc).
  3. eJobs – La prima tastare pe google a cuvântului ”joburi” eJobs se află printre primele rezultate alături de principalul concurent, BestJobs. Cei care doresc să aplice pentru un job prin intermediul eJobs trebuie să dețină un cont. Site-ul are publicate și câteva articole cu sugestii și recomandări pentru interviuri.
  4. BestJobs – Site-ul are cam aceleași caracteristici cu cele amintite mai sus, dar BestJobs se remarcă prin faptul că utilizatorii de alte naționalități pot accesa site-ul prin selectarea limbii materne. Deocamdată, site-ul poate fi accesat doar în 6 limbi străine, dar e un avantaj atât pentru studenții străini cât și pentru companiile străine.
  5. Piața de la A la Z – Îmi amintesc de acel ziar gros cu paginile închise la culoare și mirosul tare de plumb. Erau tot felul de anunțuri, dar acum 15 ani majoritatea oamenilor căutau locuri de muncă în Piața de la A la Z. Azi, avem și varianta online, mult mai practică și adaptată cerințelor din zilele noastre.
  6. AllAboutJobs – Nu e o platformă creată pentru job searching, dar e un concept nou în acest domeniu. Site-ul e creat pentru a oferi informații despre angajatori, interviuri cu CEOs sau directori de departamente, știri din diferite domenii și evenimente la care poți participa after work.

Sper că aceste platforme sunt un punct de start în căutarea eficientă de locuri de muncă. Recomandarea mea e să vă înarmați cu răbdare ( muuultăă răbdareee!!! ) pentru că deși suntem la un click distanță orice căutare necesită timp dacă ne dorim un job pe măsura așteptărilor noastre.

Spor la vânătoarea de joburi!


Material realizat de Daiana Moldovan


1 Comment

  1. Siteuri sunt, candidati sunt, insa ofertele sunt scrise cu picioarele. Daca angajatorul nu stie sa scrie o oferta de munca, eu vad clar acolo ca si munca prestat va fi haotica si fara rezultat. Nu excelezi si nu ai rezultate nici salariul nu poate fi evaluat corect!

Lasă un răspuns

Site creat de