Social & Cultura

Totul despre cea mai nouă tehnologie de reducere a dioptriilor

operatie dioptrii

Operațiile oculare cu laser se ocupă de corectarea defectelor de vedere. Datorită acestui tip de tratament, pacienții pot renunța la purtarea ochelarilor sau lentilelor de contact. Corecția vederii cu laser este unul dintre cele mai tinere domenii ale medicinei și, în același timp, este ramura cu cea mai rapidă creștere, în principal datorită noilor proceduri și tehnologii moderne.

Scurt istoric al tehnologiilor de reducere a dioptriilor

Primele mențiuni despre operațiile oculare au început să apară în a doua jumătate a secolului al XX-lea. O descoperire semnificativă în oftalmologie a fost introducerea tehnologiei laser în microchirurgia oculară. Inițial, acest tip de dispozitiv a ajutat doar medicii dar, cu timpul, a început să înlocuiască complet instrumentele chirurgicale. Pentru prima dată, echipamentul laser a fost folosit în tratamentul bolilor retinei,  în anul 1960. Laserul excimer, destinat corectării corneei, a fost folosit pentru prima dată în 1984 de profesorul dr. Seiler.

Una dintre primele metode chirurgicale a fost keratotomia fotorefractivă, așa-numita PRK, ce implică îndepărtarea stratului exterior al corneei. Dr. Seiler și Dr. McDonald sunt considerați a fi pionierii acestei metode. Această metodă e inclusă în așa-numitele proceduri non-lamelare, ceea ce înseamnă că, în timpul operației, laserul nu produce un lambou subțire în epiteliul corneei. Procedeul PRK este folosit și astăzi, de exemplu, în cazul în care corneea este prea subțire și împiedică producerea de lamele. Dezavantajul este convalescența dureroasă și relativ îndelungată, care urmează procedurii. 

În țara noastră, pacienții pot apela la serviciile oferite de clinica oftalmologie Cluj, ce oferă servicii superioare de investigație și chirurgie pentru orice tip de afecțiune oftalmologică.

Ce metode sunt folosite pentru reducerea dioptriilor?

Cea mai des folosită metodă de corectare a vederii cu laser este Lasik care, pentru prima dată în lume, a fost folosită de dr. Burrato și dr. Pallikaris. Această metodă constă în crearea unei „petale” subțiri, așa-numita lamelă de pe suprafața corneei, care este deviată, iar apoi laserul excimer acționează asupra corneei pentru a corecta dioptria. După procedură, lamela este plasată înapoi pe suprafața corneei. Această metodă inovatoare a făcut corecțiile vizuale cu laser nedureroase și mult mai confortabile pentru pacient. În plus, LASIK are un risc mai mic de complicații și asigură o perioadă scurtă de recuperare. 

Datorită îmbunătățirii tehnologiilor laser și experienței chirurgilor oftalmologi, a fost creată cea mai nouă metodă de corectare a vederii cu laser – RelEx smile. Spre deosebire de metoda LASIK, aceasta nu produce lamele subțiri pe suprafața corneei. Chirurgul face doar o mică incizie cu laserul la periferia corneei, care îndepărtează țesutul cornean inutil rămas după corectare. Metoda relex smile este utilizată în principal la pacienții cu defecte dioptrice mari.



Lasă un răspuns

Site creat de