Din Oras, Important

Transportul în comun din Cluj va trece la un alt nivel: vor fi cumpărate autobuze cu hidrogen (FOTO)

Transportul în comun din Cluj va trece la un alt nivel: vor fi cumpărate autobuze cu hidrogen

Autorităţile locale din Cluj-Napoca au în plan, în următorii ani, achiziţionarea a mai multe autobuze, pentru transportul în comun, care funcţionează cu hidrogen.

Tehnologia, prezentă deja de 10 ani în alte țări, ar putea fi adusă și în Cluj-Napoca cu finanțare de la Uniunea Europeană.

În ultimii 10 ani, au fost vândute 108 astfel de autobuze în Europa și Statele Unite. Primul a costat în jur de 1,5 milioane de euro. Acum se lucrează deja la cea de-a treia generație de autobuze cu hidrogen, iar prețul a ajuns să fie comparabil cu cele pe benzină sau diesel (aproximativ 650.000 de euro).

Avem hidrogen, luăm oxigenul din aer şi prin intermediul unui rezervor de captare, producem electricitatea folosită pentru a conduce autobuzul. Este vorba de o autonomie totală, în comparaţie cu autobuzul electric. Poţi merge peste 300 de km„, a declarat Geert van Hecke, director de vânzări pentru transportul public VanHool NV, la Conferința SET PLAN & ENVE.

Practic autobuzului i se face plinul dimineața cu hidrogen în doar 7 minute și poate funcționa o zi întreagă fără alimentare, indiferent de anotimp.Nu produce dioxid de carbon şi nici alte emisii, deci, în principiu, ajută la curăţarea aerului şi ajută municipalităţile să îşi atingă obiectivul de purificare a aerului„, precizează Bart Biebuyck, director executiv Fuel Cells and Hydrogen Joint Undertaking.

”Am avut ocazia de a testa noua tehnologie în materie de mobilitate şi transport public: maşina cu hidrogen şi autobuzul cu hidrogen. Această tehnologie a viitorului va contribui decisiv la diminuarea poluării în oraşele noastre şi la creşterea calităţii transportului public”, a declarat Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca.

62519445 2327203110701834 3164746987065049088 n

 

Transportul în comun din Cluj va trece la un alt nivel: vor fi cumpărate autobuze cu hidrogenLasă un răspuns

Site creat de