Social & Cultura, Important

Trei locuri din Cluj care te aduc mai aproape de tradiţiile româneşti (FOTO)

Trei locuri din Cluj care te aduc mai aproape de tradiţiile româneşti

Ne este mai mare dragul când vedem că în anumite locuri din România încă se păstrează cu sfinţenie tradiţia şi bogata cultură populară. Iar Clujul nu face excepţie de la această regulă.

Fie că vorbim de muzică, portul tradiţional, reţete vechi, sau case strămoşeşti, toate aceste minunăţii, aceste daruri culturale spun povestea noastră ca şi popor, şi suntem datori să le arătăm şi generaţiilor viitoare cât de frumoasă este România tradiţională. Iar acum, în Anul Centenarului cu atât mai mult cu cât sărbătorim 100 de ani de România.

Reporterul cluju.ro vă recomandă trei locuri unde puteţi vedea îndeaproape multe dintre comorile culturale ale oraşului şi ale ţării noastre.

Parcul Etnografic „Romulus Vuia” – este situat pe tăietura turcului din Cluj, un frumos parc în aer liber, unde puteţi observa îndeaproape gospodării şi obiceiuri ale românilor din toate colţurile ţării. Aici regăsiţi circa 200 de obiective: de la case în mărime naturală, elemente meşteşugăreşti, arhitectură populară, şamd.

În acest parc veţi regăsi: 3 biserici din lemn, o poartă de cimitir, 5 case-atelier, 34 de instalaţii tehnice în stil ţărănesc, şi 13 gospodării cu construcţii din: Maramureş, Câmpia Transilvaniei, Munţii Apuseni, Ţara Oaşului, Bistriţa, Năsăud, Săcuimea, Bran, Depresiunea Călăţele, Zarand şi Podgoria Albă.

parcul etnografic

Poarta de su’ Feleac –  este un minimuzeu etnografic, situat pe Strada Soporului nr. 20. A fost inaugurat la 15 ianuarie 2014 si este un loc care reuneşte mai multe obiecte tradiţionale decât vei găsi într-un alt muzeu din ţară. Este primul muzeu etnografic privat din România, o gospodărie vie, unde te poţi “juca” cu cele peste 2.000 de obiecte adunate de-a lungul anilor de familia Capusan.

1275869 571430452923557 1233588381 o

Muzeul Etnografic al Transilvaniei – situat pe strada Memorandumului, acest muzeu se bucură de o vastă comoară culturală, peste 50.000 de piese ale portului popular aparţinând transilvănenilor din vremurile apuse. Exponatele au fost organizate astfel încât oamenii să se bucure de o experienţă cât mai aproape de realitatea, în ceea ce priveşte obiceiurile din zona Transilvaniei, dar şi ocupaţiile specifice acestei zone.

Expoziţia este disponibilă în 8 secţii: locuinţă şi alimentaţie, ceramică, ocupaţii, textile, port, obiceiuri, secţia internaţională şi cea în aer liber.

Muzeul Etnografic 1 arhiva personala Flavia

Ce alte astfel de locuri cunoaşteţi? Ne puteţi scrie pe pagina de Facebook cluju.ro sau pe adresa de email contact@cluju.ro.

 



1 Comment

  1. Foarte frumos articol!
    Felicitări multe jurnaliștilor de la Cluj. ro!
    Aștept cu nerăbdare și alte articole frumoase din orașul nostru!
    Cu respect,
    Eliana

Lasă un răspuns

Site creat de