Social & Cultura

Trigliceride: Ce sunt și care este nivelul normal?

Trigliceride: Ce sunt și care este nivelul normal

Trigliceridele sunt grăsimile care se găsesc în sânge și în depozitele de țesut adipos (gras) din organism. Acestea provin într-un procent de 98% din consumul de alimente grase, cum sunt lactatele, carnea grasă, prăjelile, gălbenușul, untul, untura, mezelurile grase, uleiul.

Organismul nostru produce și el trigliceride atunci când există un exces de calorii peste necesarul zilnic, indiferent de sursa caloriilor (carbohidrați, proteine, alcool). Atunci când depășim necesarul de calorii zilnic, nutrienții și alcoolul sunt transformați în trigliceride, care sunt apoi depozitate în țesutul adipos. Un nivel ridicat de trigliceride în sânge (hipertrigliceridemie) crește riscul cardiovascular.

Află care este nivelul normal de trigliceride și cum să ții sub control valorile acestuia din rândurile de mai jos.

Valorile normale ale trigliceridelor

Trigliceridele sunt măsurate prin analize de sânge denumită profil lipidic, alături de colesterolul total, colesterolul LDL („rău”) și HDL („bun”). 

Valoarea trigliceridelor nu trebuie să fie peste 150 mg/dl. Valorile care depășesc această limită indică un risc mărit cardiovascular, mai ales atunci când rezultatele indică peste 200 mg/dl. Un nivel extrem de ridicat al trigliceridelor este asociat cu riscul de pancreatită. Pe de altă parte, chiar dacă trigliceridele au o valoare normală, un LDL crescut și un HDL scăzut pot sugera, de asemenea, un risc cardiovascular crescut. 

Cauze ale valorilor crescute

Valorile crescute ale trigliceridelor pot fi determinate de mai mulți factori. Cu toate acestea, cauza cea mai des întâlnită este stilul de viață dezechilibrat. 

O alimentație nesănătoasă

Alimentația dezechilibrată este principala cauză a hipertrigliceridemiei. Excesul caloric duce la formarea trigliceridelor și la depunerea lor sub formă de grăsime. De asemenea, există și o serie de alimente care cresc nivelul trigliceridelor atunci când sunt consumate zilnic sau excesiv. Acestea includ:

  • lactate grase;
  • carne grasă; 
  • slănină; 
  • unt;
  • mezeluri grase (cum ar fi baconul și salamul);
  • ulei de palmier;
  • ulei de cocos;
  • alimente prăjite în ulei;
  • produse ready-to-eat (gata de consum);
  • produse fast-food; 
  • snacksuri, chipsuri și alte alimente procesate industrial.

Excesul de greutate 

Supraponderalitatea și obezitatea sunt asociate cu alterarea profilului lipidic, inclusiv cu o creștere a nivelului trigliceridelor. 

Factorii ereditari

Și factorii ereditari pot fi o cauză a creșterii nivelului de trigliceride din sânge, atunci când este vorba despre o afecțiune cu transmitere pe cale ereditară, precum hipertrigliceridemia familială. 

Sedentarismul 

Sedentarismul se asociază cu diminuarea metabolismului bazal (a arderilor din corp), iar un exces de calorii favorizează creșterea trigliceridelor din sânge. În absența unei activități fizice regulate, aceste obiceiuri ale vieții moderne pot duce la instalarea obezității.

Alcoolismul

Consumul excesiv de alcool poate duce la un nivel crescut al trigliceridelor în sânge. Prin consum excesiv înțelegem mai mult de două unități de alcool pe zi sau consumul cotidian, fără zile de abstinență.

Unele medicamente

Există o serie de medicamente care pot favoriza creșterea nivelului trigliceridelor, cum ar fi:

  • diureticele;
  • steroizii; 
  • medicația hormonală (estrogen, progesteron);
  • betablocantele. 

Unele afecțiuni 

Unele afecțiuni cronice, cum ar fi sindromul metabolic, diabetul zaharat, hipotiroidismul, bolile renale, bolile inflamatorii pot favoriza creșterea trigliceridelor. 

Cum menții un nivel normal al trigliceridelor?

Trigliceridele pot fi menținute în valori optime printr-un stil de viață sănătos. Iată ce poți face pentru a preveni creșterea trigliceridelor:

  • fă zilnic mișcare de tip aerobic, timp de minim 30 de minute. 
  • mănâncă mai multe fructe, legume și cereale integrale; 
  • crește consumul de grăsimi sănătoase (nucifere și semințe crude, uleiuri vegetale extravirgine, pește gras);
  • consumă carne slabă de pasăre fără piele sau carne roșie cu grăsimea îndepărtată, în detrimentul celei grase;
  • optează pentru lactate semidegresate și degresate;
  • scade consumul de zahăr, alimente procesate industrial, sucuri și dulciuri; 
  • evită consumul excesiv de alcool;
  • pe lângă calitatea alimentației, ai grijă ca aceasta să fie și moderată cantitativ;
  • evită gătirea prin prăjire; alege fierberea, coacerea sau prepară la abur, pe grătar sau pe grill.
  • menține o greutate normală; îmbunătățirea alimentației și sportul te vor ajuta. Poți apela la un dietetician în cazul în care nu reușești să obții rezultate pe cont propriu.

În concluzie, trigliceridele trebuie menținute sub 150 mg/dl pentru a preveni bolile cardiovasculare. Nu uita să mergi anual la medic pentru analize de rutină și să menții un stil de viață sănătos!

Fotografie creată de Karolina Grabowska, de la Pexels



Lasă un răspuns

Site creat de