Trombocitele, cunoscute și sub denumirea de plachete sangvine, sunt o componentă esențială a sângelui datorită rolului lor crucial în procesul de hemostază. Aceste celule sanguine mici, în formă de disc, se formează în măduva osoasă și circulă în sânge, unde rămân active timp de aproximativ 7-9 zile, și sunt considerate „bandajul” natural al organismului. Un număr prea mare sau prea mic de trombocite poate duce la complicații serioase. Continuă să citești pentru a afla ce înseamnă când ai trombocite crescute și când este cazul să consulți un medic!
Ce înseamnă trombocite crescute?
Valoarea normală a trombocitelor la un adult este cuprinsă între valorile 150000-450000/microlitru. Când numărul lor depășește valoarea de 450000/microlitru, vorbim despre trombocite crescute sau trombocitoză.
De ce crește numărul trombocitelor?
Trombocitoza poate fi clasificată în două categorii principale: primară și secundară.
Trombocitoza primară este de obicei determinată de mutații genetice sau poate fi asociată cu sindroamele mieloproliferative (ex: trombocitoza esențială, policitemia vera, leucemia mieloidă cronică, metaplazia mieloidă). Trombocitoza secundară, pe de altă parte, poate apărea ca reacție la anumite afecțiuni (ex: boli infecțioase, cancere, boli inflamatorii, deficitul de fier) sau la intervenții chirurgicale ori hemoragii.
La creșterea numărului de trombocite mai pot duce altitudinea, anotimpul friguros, efortul fizic intens, traumatismele sau anumite medicamente. Numai un medic poate stabili cu exactitate care este motivul pentru care ai trombocite crescute.
Când să îți faci griji?
Un număr crescut de trombocite poate indica o problemă de sănătate subiacentă, dar nu înseamnă neapărat o boală gravă. Nu ar trebui însă ignorat. În cazul unei trombocitoze moderate sau severe, există riscul formării de cheaguri care pot bloca fluxul de sânge, ducând la apariția unor complicații sau hemoragii greu de controlat. Printre aceste complicații se numără tromboembolismul venos (presupune formare de trombi la nivelul circulației venoase, manifestată prin tromboză venoasă profundă și embolie pulmonară), accidentul vascular cerebral, infarctul miocardic acut, sindromul Budd-Chiari și chiar și unele tipuri de leucemie. De asemenea, trombocitoza poate duce complicații ale sarcinii.
Este important să consulți un medic pentru a afla cauza creșterii numărului de trombocite și a primi tratament adecvat, mai ales dacă te confrunți cu simptome precum: dureri de cap, amețeli, confuzie, dureri în piept, dificultăți de respirație, greață, oboseală sau dureri la nivelul mâinilor și picioarelor. Contracțiile neobișnuite în cazul femeilor însărcinate pot reprezenta un alt potențial semn de alarmă.
Pentru a diagnostica trombocitoza, medicul va efectua un examen fizic complet și va solicita analize de sânge. De asemenea, poate solicita și alte investigații, pentru a afla care este cauza ei. Tratamentul va depinde de cauza subiacentă și de severitatea afecțiunii. În unele cazuri, nu este necesar niciun tratament, în timp ce în altele pot fi recomandate medicamente pentru a reduce numărul de trombocite sau pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge ori pot fi necesare anumite proceduri.
Creșterea trombocitelor poate indica diferite probleme de sănătate, inclusiv inflamații, infecții sau boli de sânge. Este important să înțelegi că un număr crescut de trombocite nu este un diagnostic în sine, ci un semnal că ceva nu funcționează corect în organism. În cazul în care, după efectuarea unor analize de sânge, se constată o creștere semnificativă a trombocitelor, nu trebuie să intri în panică, dar este esențial să consulți un medic pentru a se putea stabili cauza trombocitozei și dacă este necesar un tratament anume. Medicul va efectua o evaluare completă, inclusiv un istoric medical detaliat și alte teste de sânge, pentru a determina cauza și a stabili cel mai bun tratament.
Disclaimer: Informațiile prezentate în acest articol nu pot înlocui vizita la medic. Pentru informații privind analizele de sânge și interpretarea rezultatelor acestora, programează-te la o consultație de specialitate!
Surse:
https://www.medlife.ro/articole-medicale/trombocite-crescute-recomandari-si-contraindicatii
https://www.medlife.ro/glosar-medical/afectiuni-medicale/tromboza-cauze-simptome-tratament
Sursa foto: Shutterstock