Alegerea unui nou set de anvelope presupune mult mai mult decât o simplă achiziţie, este o investiţie ce trebuie privită cu multă seriozitate de către conducătorii auto. În calitate de şoferi responsabili, este important ca aceştia să ştie ce inseamna DOT la anvelope şi cum se citeşte corect. Astfel, dacă şoferii vor păstra evidența vârstei anvelopelor, vor economisi bani şi vor avea maşină echipată adecvat, indiferent de anotimp.
Ce este şi cum se citeşte codul DOT pe anvelope?
Codul DOT pe anvelope este special creat şi standardizat de Ministerul Transporturilor din SUA, reprezentând vârsta anvelopelor maşinii. Practic, pentru a descoperi cât de vechi sunt anvelopele maşinii, conducătorii auto trebuie doar să localizeze codul DOT pe anvelope, ce indică nu numai nivelul de conformitate al producătorului de anvelope faţă de standardele de siguranţă impuse de Departamentul Transporturilor din SUA.
Codul DOT arată nu numai cine a fabricat anvelopele, ci şi locul de provenienţă al acestora şi faptul că au trecut prin testele şi cerinţele moderne. Numerele inscripţionate pe codul DOT sunt încercuite într-un oval, indicând locul în care a fost produsă anvelopa, dimensiunea acesteia, codul anvelopei, săptămână şi anul în care a fost fabricată anvelopă.
Concret, dacă anvelopa prezintă codul DOT spre exemplu AG BR9E 0319, se poate deduce faptul că anvelopa a fost produsă în a treia săptămână din anul 2019.
Importanța codului DOT pe anvelope
Codul DOT pe anvelope nu este foarte uşor de depistat în unele cazuri. De cele mai multe ori, codul DOT se afla pe peretele interior al anvelopelor. Cu toate acestea, nu este întotdeauna simplă găsirea acestui cod pe anvelope.
Importanța codului DOT pe anvelope este dată de faptul că, verificând acest cod, cumpărătorii vor afla exact momentul în care au fost fabricate anvelopele şi cât timp au fost stocate în depozit. Sunt situaţii în care anvelopele au fost stocate în depozit luni sau ani la rând, aşadar acest cod poate semnala faptul că anvelopele nu au fost fabricate în acelaşi an în care au fost achiziţionate.
De asemenea, condiţiile de depozitare ale anvelopelor sunt importante pentru a asigura o funcţionare corectă. De aceea, locaţiile de depozitare trebuie să fie reci, uscate şi climatizate pentru a preveni deteriorarea anvelopelor, îmbătrânirea prematură şi expunerea la condiţiile meteo sezoniere.
Sunt situaţii în care codul DOT semnalează faptul că anvelopele sunt prea vechi. Din punct de vedere legal, trebuie înlocuite anvelopele când adâncimea benzii de rulare scade sub 1.6 mm. de aceea, este recomandat ca acest detaliu să fie avut în vedere astfel încât anvelopele maşinii să fie menţinute la un nivel de siguranţă optim.
În plus, când anvelopele ating vârsta de 7 ani, trebuie luată în considerare înlocuirea acestora, chiar dacă acestea arată şi se comportă ca şi noi. La fel ca şi anvelopele autoturismului, şi anvelopele de rezervă trebuie înlocuite şi verificate în mod constant.
Photo by Scosche from Pexels