Perioada pandemiei te-a luat prin surprindere și se pare că nu va trece așa rapid? Multe din măsurile recomandate de autorități includ folosirea măștilor, spălarea frecventă a mâinilor și utilizarea dezinfectanților atât pentru suprafețe, cât și pentru mâini.
Cu toate acestea, mulți oameni nu folosesc corect aceste produse și riscul răspândirii virusului COVID-19 rămâne ridicat. În prezent, mai multe studii se derulează în paralel, fie cu privire la modul de transmitere, fie referitor la măsurile de protecție. Cert este că prevenția bate infecția și orice măsuri suplimentare de protejare a sănătății sunt binevenite.
Pașii corecți pentru igiena completă a mâinilor
Mâinile sunt canalul cel mai frecvent de îmbolnăvire și nu doar în ceea ce privește Coronavirus. Bacteriile și virușii există în mod constant în aer și pe suprafețe – atingând obiectele din jur și apoi ducând mâinile la ochi, nas sau gură permiți acestor microorganisme să pătrundă în corp, unde se pot instala și cauza infecții.
Chiar dacă ai crede că folosirea unui gel dezinfectant te protejează suficient încât nu mai este nevoie să speli mâinile, acest lucru nu este adevărat. Gelul igienizant are rolul de a descompune microorganismele prezente pe suprafața pielii cu efect imediat, ceea ce înseamnă că după uscare, protecția dispare și mâinile se pot contamina din nou.
De aceea, gelul dezinfectant este o soluție de rezervă, folosită doar în momentele în care nu ai la dispoziție apă și săpun pentru a curăța pielea și fără a exclude necesitatea de a te spăla bine cu prima ocazie. Poți alege dezinfectantul pentru mâini cu minim 65% alcool pentru o protecție ridicată și ține mereu cu tine o sticluță la îndemână.
În plus, folosirea corectă a gelului dezinfectant implică:
- aplicarea doar pe mâinile uscate (soluția nu trebuie diluată pentru a nu-și pierde din proprietăți);
- aplicarea pe toată suprafața mâinilor insistând în spațiul dintre degete;
- uscarea naturală a gelului pe mâini timp de 20 de secunde (substanța nu trebuie eliminată cu șervețele sau prosoape).
Mai mult decât atât, pentru o igienă corectă a mâinilor urmează pașii descriși mai jos:
- Taie unghiile scurt – în această perioadă este recomandat să îți ții unghiile cât mai scurt tăiate pentru a împiedica acumularea bacteriilor sub acestea
- Îndepărtează bijuteriile și ceasul – înainte de a curăța mâinile este indicat să îndepărtezi orice obiecte ce pot acumula mizerie. De asemenea, poți curăța separat aceste lucruri scufundându-le timp de 5 minute într-o soluție de apă și săpun.
- Folosește apa caldă – chiar dacă, de obicei, folosești apă rece pentru a spăla mâinile, acum este mai bine să o folosești pe cea caldă, pentru că temperatura ridicată omoară virușii și bacteriile.
- Folosește săpun antibacterian – deși există o varietate foarte mare de săpunuri pe piață, alege un produs pe care scrie antibacterian, pentru a te asigura de eficacitatea acestuia.
- Spală mâinile minimum 20 de secunde – timpul de acțiune a săpunului este, de asemenea, important în distrugerea virușilor. O spălare superficială nu protejează suficient. De aceea, este bine ca minimum 20 de secunde să cureți temeinic mâinile, insistând asupra fiecărui deget, dar și asupra spațiului dintre ele. Spală mâinile până la jumătatea antebrațelor și curăță unghiile cu o periuță specială, dacă ai la îndemână.
- Usucă mâinile complet – o uscare incompletă face ca mâinile să fie mult mai predispuse la a acumula bacterii din nou. Usucă-le complet cu un prosop curat sau șervețele de hârtie de unică folosință.
Chiar dacă studii se fac în mod constant pe acest nou virus și se pare că distanțarea socială nu este suficientă pentru a împiedica răspândirea, curățarea temeinică a mâinilor a rămas un factor decisiv pentru păstrarea sănătății.
În concluzie, folosește corect produsele antibacteriene, indiferent că este gel sau săpun, pentru a rămâne în siguranță și a trece cu bine de această perioadă!
sursa foto: shutterstock.com